Τράπεζες: «Πράσινο φως» για παράταση του «Ηρακλή»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Πράσινο φως» για παράταση του «Ηρακλή»
Ύστερα από την θετική αξιολόγηση της συμβολής του στη μείωση των ελληνικών NPLs, από το προχθεσινό Eurogroup. Διαπραγματεύσεις για 18μηνη παράταση του σχήματος ξεκινά με Κομισιόν/DGComp τον Ιανουάριο το Υπουργείο Οικονομικών. Το παρασκήνιο από την αξιολόγηση των εταίρων.

Της Νένας Μαλλιάρα

Την διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την DGComp για παράταση της λειτουργίας του ελληνικού Asset Protection Scheme «Ηρακλής», θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Στόχος θα είναι η έγκριση 18μηνης παράτασης του σχήματος, έτσι ώστε από τον Ιούνιο (ή και Μάιο) του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, συγκλίνοντας με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

To «πράσινο φως» για την παράταση του «Ηρακλή» έδωσαν οι θετικές διαπιστώσεις στο προχθεσινό Eurogroup για την αποτελεσματικότητα του σχήματος που, στον ένα χρόνο λειτουργίας του (η σύστασή του ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019) θα έχει καταφέρει να μειώσει κατά το ήμισυ το απόθεμα των NPLs των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι τόσο η 8 η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα (5 η συνεχόμενη θετική Έκθεση για τη χώρα, μέσα σε περίπου έναν χρόνο και 3 η επιτυχημένη Έκθεση εν μέσω της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης), όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup που οδήγησε στην απόφαση εκταμίευσης του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ, είχαν ως κύριο άξονα τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Μάλιστα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το κεντρικό θέμα του Eurogroup ήταν η μείωση του συστημικού κινδύνου για τις τράπεζες, δηλαδή η μείωση των κόκκινων δανείων, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η συζήτηση για την πρόωρη ενεργοποίηση του backstop και του ρόλου του ESM για την εξυγίανση των τραπεζών.

Στο «κάδρο» αυτό, η πρόοδος στη μείωση των ελληνικών NPLs με όχημα τον «Ηρακλή», καθώς και οι λοιπές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα, όπως η ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου, το πρόγραμμα «Γέφυρα» και η επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, που δρουν επιβοηθητικά για τη μείωση των κόκκινων δανείων, έκριναν την θετική 8 η αξιολόγηση και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης.

Το «παρασκήνιο» για την παράταση του «Ηρακλή»

Καθώς το κεντρικό ζητούμενο του Eurogroup ήταν η πρόοδος στη συστημική μείωση των NPLs, ο «Ηρακλής» είχε μπει στο μικροσκόπιο των εταίρων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε τις επιδόσεις του σχήματος μέσω του οποίου μη εξυπηρετούμενα δάνεια 32 δις. ευρώ (από το «στοκ» ύψους 60 δις. ευρώ) θα φύγουν μέσω τιτλοποιήσεων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα πωληθούν σε επενδυτές.

Σημειώνεται ότι προχθές και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον «Ηρακλή» με τιτλοποίηση 6,1 δις. ευρώ που θα ολοκληρωθεί (πώληση σε επενδυτή) το β΄ τρίμηνο του 2021. Το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη των κρατικών εγγυήσεων θα υποβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Το ύψος της απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η δυνατότητα παράτασης του «Ηρακλή» όπως συνέβη με το ιταλικό APS (έτσι ώστε να μπορεί να καθαρίσει το εναπομείναν στοκ NPLs συν τα NPLs του Covid) και το γεγονός ότι η ζήτηση για τις τιτλοποιήσεις NPLs δεν σταμάτησε ούτε εν μέσω της πανδημικής κρίσης, αποτιμήθηκαν πολύ θετικά από τους εταίρους.

Στα συν για τη θετική αξιολόγηση του «Ηρακλή» και της προοπτικής παράτασής του, οι εταίροι μέτρησαν το γεγονός ότι το σχήμα δεν είχε δημοσιονομικό κόστος, ότι πρόκειται για μηχανισμό στο πλαίσιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών για την προσέλκυση επενδυτών, ο οποίος δημιουργεί και δευτερογενή αγορά για τα NPLs, όπως επίσης ότι γύρω του έχουν στοιχηθεί και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Επιπλέον θετικά για την εφεξής πορεία του σχήματος προσμέτρησαν η εμπεδωμένη δευτερογενής αγορά με τους αδειοδοτημένους 25 Servicers, οι επικείμενες εκτελεστικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού και η δρομολόγηση της δημιουργίας Πιστωτικού Γραφείου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους. Όλα αυτά, μάλιστα, συνδυασμένα με τις κινήσεις που αναλαμβάνουν οι ίδιες οι τράπεζες για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους και την ψηφιοποίησή τους.

Οι εταίροι έκριναν ότι οι μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με κινητήριο μοχλό τον «Ηρακλή» και τη μείωση των NPLs, συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδυτών, αλλά και στη μεγαλύτερη ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς την πραγματική Οικονομία.

Σημειώνεται ότι τόσο ο «Ηρακλής» όσο και οι λοιπές τραπεζικές μεταρρυθμίσεις παρουσιάστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση ενταγμένες στο φάσμα των επενδύσεων που συνδέονται με το Next Generation EU.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider