Daily Mirror: Αντίδοτο στον υπερτουρισμό, η Ηρακλειά των 100 κατοίκων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Daily Mirror: Αντίδοτο στον υπερτουρισμό, η Ηρακλειά των 100 κατοίκων
Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο των καιρών, που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την πατρίδα μας, η Βρετανική εφημερίδα Daily Mirror αντιπροτείνει στους αναγνώστες της να ανακαλύψουν τον κρυφό παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων και συγκεκριμένα την γραφική και μικροσκοπική Ηρακλειά, ως προορισμό που ο χρόνος και ο μαζικός τουρισμός άφησαν ανέγγιχτο.

Ο Ευρωπαϊκός Νότος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το φαινόμενο του υπερτουρισμού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κι έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες, την στεγαστική κρίση, τις καταπατήσεις αιγιαλών, τις αποψιλώσεις ολόκληρων περιοχών και πολλά άλλα δεινά. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο των καιρών, που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την πατρίδα μας, η Βρετανική εφημερίδα Daily Mirror αντιπροτείνει στους αναγνώστες της να ανακαλύψουν τον κρυφό παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων και συγκεκριμένα την γραφική και μικροσκοπική Ηρακλειά, ως προορισμό που ο χρόνος και ο μαζικός τουρισμός άφησαν ανέγγιχτο.

Η Ελλάδα δέχεται τον χρόνο σχεδόν τον ίδιο αριθμό με την Βαρκελώνη

Αναφορικά με τον υπερτουρισμό, τα 40 εκατ. τουρίστες που δέχεται ετησίως η πατρίδα μας και αποτελούν την βαριά της βιομηχανία, φαντάζουν μικρός αριθμός μπροστά στα 30 εκατ. τουρίστες που δέχεται ετησίως μόνη της η Βαρκελώνη από όλη την Ισπανία και τα 27 εκατ. τουρίστες που δέχεται η Ιταλία, όχι όμως σε βάθος ενός έτους αλλά για το 3μηνο Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Στην πατρίδα μας φαινόμενα υπερτουρισμού έχουμε δει κυρίως στις Κυκλάδες, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ φέτος για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης πανελλαδικά ξεπέρασαν τις ξενοδοχειακές κλίνες. Συνολικά τα ξενοδοχεία της επικράτειας διαθέτουν 900.000 κλίνες με τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να έχουν το ρεκόρ με 1 εκατ. κλίνες.

Εκτιμήσεις για αύξηση 5% στον τουρισμό της Νότιας Ευρώπης

Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό που θα δεχτεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ολόκληρη η νότια Ευρώπη είναι πως θα καταγραφεί αύξηση κατά 5% σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2024, με τον τουρισμό εντός των συνόρων να αποφέρει 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην Εθνική Οικονομία και να συμμετέχει στο ΑΕΠ με ποσοστό 13%.
Οι φθηνές πτήσεις και τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι δύο βασικά εργαλεία που «τρέφουν» τον υπερτουρισμό, ο οποίος πέρα από τα απορρίμματα που αφήνει στο πέρασμα του, τις καταπατήσεις, τους βανδαλισμούς ακόμα και σε ιστορικά μνημεία, έχει επιδεινώσει την στεγαστική κρίση εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές των ακινήτων και συμβάλλοντας έμμεσα αλλά καθοριστικά στην επιδείνωση του δημογραφικού. Κι αυτό γιατί αποτελεί κοινό μυστικό πως όταν οι νέοι αργούν να συγκατοικήσουν σε δική τους στέγη και μένουν μέχρι την ηλικία των 31 ετών, των 33 ετών ακόμα και των 35 ετών με τους γονείς τους, μειώνεται δραματικά η πιθανότητα να κάνουν την δική τους οικογένεια.

Η Ηρακλειά των 100 κατοίκων

Σε όλα αυτά τα στοιχεία του μαζικού τουρισμού υπάρχει φυσική και η αντίθετη όψη, δηλαδή οι μικροί παράδεισοι που έχουν μείνει ανέγγιχτοι από τον χρόνο και την μαζικότητα του τουρισμού, κι ένας από αυτούς βρίσκεται-κατά τη βρετανική εφημερίδα Daily Mirror στις Μικρές Κυκλάδες. Η Ηρακλειά είναι ένα μικρό νησάκι, που μαζί με την Σχοινούσσα, την Δονούσα και τα Κουφονήσια συνθέτουν το σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων. Κατά πολλούς επισκέπτες είναι το ωραιότερο νησί από όλες τις μικρές Κυκλάδες.

Το νησί με το ξεχωριστό νηπιαγωγείο

Έχει μετά βίας 100 μόνιμους κατοίκους και διαθέτει ένα ξεχωριστό νηπιαγωγείο στο οποίο πηγαίνουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας, δηλαδή το νηπιαγωγείο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν παιδικός σταθμός, σαν ένας χώρος κοινωνικοποίησης των παιδιών από την ηλικία των 18-24 μηνών, όποτε κρίνουν οι γονείς τους ότι τα παιδιά μπορούν να ενταχθούν στην πρώτη τους εξω-οικογενειακή κοινότητα. Τέτοιου είδους νηπιαγωγεία με διευρυμένα ηλικιακά όρια υπάρχουν στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά και έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν χάρη σε εμπνευσμένες παιδαγωγούς που ήρθαν στο νησί, όχι απλά να καλύψουν μια θέση στο σύστημα εκπαίδευσης, αλλά να κάνουν τη διαφορά.

Το καλοκαίρι η εικόνα αλλάζει καθώς το νησί δέχεται τουλάχιστον 1.800 με 2.000 τουρίστες και καθώς διαθέτει σπήλαια και ορειβατικά μονοπάτια, υποδέχεται πολλούς Γάλλους, Γερμανούς και Σκανδιναβούς, λάτρεις της ορειβασίας οι οποίοι έρχονται από νωρίς το Μάιο. Επίσης σε έναν από τους μαγευτικούς όρμους της Ηρακλειάς διασώζεται ένα ιδιαίτερο ναυάγιο, ενός γερμανικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου που βούλιαξε και είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμούστον πυθμένα της θάλασσας. Όπως ο σκελετός του αεροπλάνου παραμένει ανέγγιχτος από τον χρόνο, έτσι και η Ηρακλειά παραμένει ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό. Και τα γειτονικά της Κουφονήσια επιλέχθηκαν από μια άλλη βρετανική εφημερίδα, την Daily Express ως ένα από τα κρυφά πετράδια της Ευρώπης.

Τα γειτονικά Κουφονήσια, «κρυφά πετράδια κατά την Daily Express

Τα Κουφονήσια η Ηρακλειά, η Δονούσα και η Σχοινούσα εξυπηρετούνται από το πλοίο Σκοπελίτης, το περίφημο «ΕΚΑΒ» του Αιγαίου που εκτελεί τοπικό δρομολόγιο από το λιμάνι της Νάξου με κάθε καιρό και πολλές φορές έχει κληθεί να μεταφέρει ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση όταν δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις μικρές Κυκλάδες άλλα πλωτά ή εναέρια μέσα.

Τα Κουφονήσια έχουν μόνιμο πληθυσμό 300 άτομα και το καλοκαίρι «σηκώνουν» περισσότερο από 5.500 τουρίστες. Κατοικημένο είναι μόνο το πάνω Κουφονήσι, ενώ το κάτω Κουφονήσι έχει μόνο παραλίες και μια ταβέρνα. Το (κατοικημένο) Κουφονήσι είναι το μοναδικό νησί του Αιγαίου που σχεδόν δεν έχει γεωγραφικό ανάγλυφο είναι επίπεδο και ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά μέσα στην θάλασσα.

Βρέθηκε στο παγκόσμιο spotlight όταν έγιναν διαθέσιμα τα covid εμβόλια καθώς ο μόνιμος πληθυσμός τους εμβολιάστηκε σε ποσοστό 96% και το μικροσκοπικό νησί αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο covid safe προορισμούς όχι μόνο ολόκληρης της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider