Ρέτσος: Ρεκόρ στον τουρισμό το 2023 - Τα σχέδια για τη συνέχεια, μετά την αποχώρηση από τον ΣΕΤΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: Ρεκόρ στον τουρισμό το 2023 - Τα σχέδια για τη συνέχεια, μετά την αποχώρηση από τον ΣΕΤΕ
Οι προοπτικές του τουρισμού το 2023. Τα επόμενα πλάνα και το πεντάστερο στη Θεσσαλονίκη.

Στα ρεκόρ που αναμένονται το 2023 στον ελληνικό τουρισμό, στις προοπτικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στα επόμενα, προσωπικά, του σχέδια αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος σε δημοσιογραφική εκδήλωση που διοργανώθηκε με την αφορμή της αποχώρησής του από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου.

Οι προοπτικές του τουρισμού φέτος

«Φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019 (σ.σ. 18,2 δισ. ευρώ). Είμαι βαθιά πεπεισμένος γι’ αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος διαβλέποντας ρεκόρ εσόδων για το 2023 όταν στον υπόλοιπο κόσμο η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται από το 2024 κι έπειτα. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο τουρισμός της χώρας βρίσκεται στην αρχή ενός νέου θετικού κύκλου, κύκλος που θα τροφοδοτηθεί κι από την Αμερικανική αγορά, μια αγορά που παρουσιάζει από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι θετικές σημερινές επιδόσεις, εδράζονται κυρίως στις κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη στενή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ του τουριστικού κλάδου και της κυβέρνησης. Βασικό ρόλο έπαιξε και η επιλογή, ήδη από το 2021, της Ελλάδας να ανοίξει τα σύνορά της για την αγορά των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την ΕΕ. Αναφερθείς μάλιστα στο παρασκήνιο εκείνης της επιλογής επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ τους ανοίγματος, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να δημιουργήσουν έναν κόμβο στην χώρα μας.

Θετικές προδιέγραψε και τις προοπτικές της πρωτεύουσας και την συμπρωτεύουσας, περιοχές που φάνηκε πέρυσι να ανακάμπτουν βραδύτερα από την νησιωτική χώρα. Τόνισε μάλιστα ότι ειδικά στο παραλιακό μέτωπο θα υπάρξει κοσμογονία ανάπτυξης, όταν ολοκληρωθούν τα έργα κι έπειτα.

Τα επόμενα πλάνα και το πεντάστερο στη Θεσσαλονίκη

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε και στην αλλαγή σελίδας την οποία πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αυτή την περίοδο, ο οποίος στην επόμενη γενική συνέλευση (31 Μαΐου) θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο στη θέση του κ. Ρέτσου. Παρότι απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι υπάρχει μια ισχυρή υποψηφιότητα η οποία προέρχεται από κλάδο εκτός της ξενοδοχίας. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η εν λόγω υποψηφιότητα αφορά στον κ Γιάννη Παράσχη, διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Με την αφορμή της αποχώρησής του από την κεφαλή του Συνδέσμου μάλιστα ο κ. Ρέτσος επεσήμανε και τα επόμενα σχέδιά του τα οποία περιλαμβάνουν την περαιτέρω ανάπτυξη των Electra Hotels. «Υπάρχει ένας οργασμός επενδύσεων στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Ρέτσος και αναφέρθηκε σε ένα νέο project που περιλαμβάνει την ανέγερση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 165 δωματίων στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα σε οικόπεδο που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος στην περιοχή της ΔΕΘ.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες κινήσεις του δεν περιλαμβάνουν σίγουρα την εμπλοκή του με την κεντρική πολιτική σκηνή, τονίζοντας ότι με την αποχώρησή του από τον ΣΕΤΕ κλείνει ένας κύκλος παρουσίας στα κοινά του τουρισμού, ο οποίος ξεκίνησε το 1999. Σε αυτή την πολυετή πορεία, σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξαν διάφορες επιτυχημένες στιγμές, όπως η υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας στα ξενοδοχεία το 2012 όταν ήταν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Μία κίνηση που οφείλεται στην κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών και η οποία κατάφερε να φέρει εργασιακή ειρήνη στον τουριστικό κλάδο σε μία περίοδο κρίσης για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπόθεση τηλεοπτικών αδειών: Ομόφωνα αθώοι ο Κρέτσος, τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και ο Βλ. Καλογρίτσας

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Από τον τουρισμό περνάει και φέτος η διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας

Γ. Ρέτσος (Πρόεδρος ΣΕΤΕ): 2 μονάδες στο ΑΕΠ πρόσθεσε φέτος ο ελληνικός τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider