Με αργούς ρυθμούς και με μειωμένη σεζόν ανακάμπτει ο οδικός τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Με αργούς ρυθμούς και με μειωμένη σεζόν ανακάμπτει ο οδικός τουρισμός
Σέρβοι και Ρουμάνοι καλύπτουν το κενό των Ρώσων τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα. Τι δείχνουν οι αριθμοί.

Μπορεί ο τουρισμός στη χώρα να βρίσκεται, λόγω θερινής περιόδου, στο απόγειό του και η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας να φλερτάρει με τις επιδόσεις του 2019, η τουριστική δραστηριότητα ωστόσο έχει μεικτό πρόσημο και φέτος. Κι αυτό γιατί ο οδικός τουρισμός ανακάμπτει με σταθερούς αλλά πιο αργούς ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για τουρισμό δύο ταχυτήτων, ανάλογα με τον προορισμό.

Σέρβοι και Ρουμάνοι καλύπτουν το κενό των Ρώσων

Η απουσία της Ρωσικής αγοράς ειδικότερα για την Βόρεια Ελλάδα όπου η έκθεση είναι μεγάλη, προβλημάτιζε ήδη από την αρχή της χρονιάς επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού. Παρότι η εκκίνηση ήταν διστακτική, αυτή την περίοδο η τουριστική δραστηριότητα έχει επιστρέψει δυναμικά, με άλλες αγορές των Βαλκανίων να καλύπτουν το κενό. «Σέρβοι και Ρουμάνοι έχουν κατά κύριο λόγο αναπληρώσει το κενό, ωστόσο αυτό συνέβη από τον Ιούλιο κι έπειτα και κανείς δεν γνωρίζει για πόσο θα συνεχιστεί» ανέφεραν επιχειρηματίες του τουρισμού στο insider.gr εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για την επιμήκυνση της σεζόν από τον Σεπτέμβριο και μετά, στην περίπτωση του οδικού τουρισμού.

Το γεγονός ότι οι αγορές των Βαλκανίων έχουν καλύψει το κενό Ρώσων και Ουκρανών τουριστών επεσήμανε πρόσφατα και ο υπουργός τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας. Αναφερθείς στην τουριστική ανάπτυξη που συντελείται φέτος επεσήμανε ότι σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες έχουν αντικατασταθεί από άλλους ταξιδιώτες των Βαλκανίων, χάρη στην στοχευμένη στρατηγική και στις σχετικές συμφωνίες με μεγάλους tour operators και πολιτικούς παράγοντες της περιοχής που σύναψε το υπουργείο.

Ώθηση βέβαια στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας δίνει και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας η οποία μόνο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταγράφει αύξηση της τάξης του 280%, όπως επεσήμανε ο υπουργός. «Χαιρόμαστε πολύ που το βλέπουμε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι «το απόλυτο come back αυτή την περίοδο γίνεται στην Αθήνα και στην Αττική όπου από την Ακρόπολη περνούν καθημερινά 16.000 τουρίστες».

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου και διεθνή μέσα η χώρα μας πράγματι αποτελεί φέτος τον νούμερο 1 προορισμό για Σέρβους και Ρουμάνους επισκέπτες που ταξιδεύουν οδικώς. Μένει να φανεί ωστόσο αν αυτό θα είναι αρκετό για να καλύψει το χαμένο έδαφος που δημιούργησαν οι έκρυθμες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και στις αρχές Ιουλίου, παράγοντες της τουριστικής αγοράς εξέφραζαν φόβους για μια σεζόν συρρικνωμένη στις 90 ημέρες από 110-120 ημέρες που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στην περίπτωση του εισερχόμενου οδικού τουρισμού, εξαιτίας και των πληθωριστικών πιέσεων που αυξάνουν αισθητά το κόστος διαβίωσης. «Ο εισερχόμενος οδικός τουρισμός ανεβάζει ταχύτητα και θα μπορούσε να καλύψει το 80% των αριθμών του 2019, στηρίζοντας κατά κύριο λόγο περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Θάσος, η Πιερία ή και κάποια νησιά του Ιονίου όπως η Λευκάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι η σεζόν στην περίπτωση του οδικού τουρισμού άργησε να ξεκινήσει φέτος καθώς επίσης και το γεγονός ότι η μέση δαπάνη των τουριστών από τις χώρες αναπλήρωσης δεν κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτή των Ρώσων τουριστών» τόνιζαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν μαζικά οδικώς στην Ελλάδα μετά τις 10 Ιουνίου, και ήταν κατά κύριο λόγο Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι. Την ίδια στιγμή η πολεμική σύρραξη έχει επηρεάσει και την αγορά της Πολωνίας μέρος της οποίας ταξίδευε οδικώς προς την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, συνεισφέροντας στην αύξηση των τουριστικών εσόδων. Μάλιστα η απουσία της Πολωνικής αγοράς γίνεται αισθητή και στις αεροπορικές αφίξεις.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Όσο για την σταδιακή ανάκαμψη του οδικού τουρισμού αλλά και την καθυστερημένη έναρξη ενδεικτικά είναι και τα πρώιμα στοιχεία των αρμόδιων φορέων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), τον Μάιο, όπου η τουριστική δραστηριότητα σε δημοφιλή νησιά κινήθηκε ανά περιπτώσεις καλύτερα κι από το 2019, οι οδικές αφίξεις έφτασαν τις 569 χιλ. όντας μειωμένες κατά -16,3%/-111 χιλ. σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον ίδιο μήνα η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 818,1% ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 431,1% σε σχέση με το Μάιο του 2021, οπότε και ίσχυαν περιοριστικά μέτρα. Σε επίπεδα πενταμήνου (Ιανουαρίου-Μαΐου) το ίδιο ποσοστό διαμορφώθηκε στο συν 797,9% στην περίπτωση των αεροπορικών αφίξεων και στο συν 258,1% στην περίπτωση των οδικών.

Αντίστοιχα βάσει των στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 καταγράφηκαν 1,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 2,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -45,7%/-1,2 εκατ. οδικές αφίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 καταγράφηκαν 4 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 12,3 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας μεγάλη μείωση κατά -67,9%. Αν δε το παραπάνω συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι διεθνείς οδικές αφίξεις το 2019, έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/3 των συνολικών αφίξεων, το στοίχημα του οδικού τουρισμού δυσχεραίνει την επίλυση της τουριστικής εξίσωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζαχαράκη: Περισσότεροι δικαιούχοι και νέα κλήρωση στο «Τουρισμός για Όλους»

Τουρισμός: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για τα νησιά των Κυκλάδων

Γεμίζει με τετράστερα και πεντάστερα η Αθήνα

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ουκρανία: Ρωσικό πλοίο που μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά αγκυροβόλησε στη Συρία

23:41

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 την Παρασκευή 19/8

23:37

ΠΟΥ: Συστήνεται η χρήση του εμβολίου της Valneva κατά της COVID-19

23:22

Ουκρανία: Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

23:10

Μικρά κέρδη στην Wall Street, εν αναμονή των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ

22:55

Πέντε νεκροί, πολλοί τραυματίες από σφοδρή θύελλα στην Αυστρία

22:39

Ρωσία: Στις φλόγες παραδόθηκε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

22:21

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. - Η σύνθεση του

22:11

Ζελένσκι: Αρνείται ειρηνευτικές συζητήσεις μέχρι να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανια

22:03

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το αμερικανικό αργό

21:51

Γερμανία: 7 στους 10 πολίτες έχουν μειώσει τη χρήση ενέργειας - 2 στα 3 νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες

21:34

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο του ΜΟΔ οι 12 κατηγορούμενοι της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού

21:31

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Τα γκάλοπ προαναγγέλλουν σκληρή μάχη - «Φαβορί» η συντηρητική συμμαχία

21:22

Αλγερία: Στους 37 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Πάνω από 180 οι τραυματίες

21:13

Φινλανδία: Η πρωθυπουργός θα κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών μετά το βίντεο από ένα πάρτυ

21:01

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε χαμηλό 3 εβδομάδων

20:59

Βενετία: Πρόστιμα 1.500 ευρώ σε τουρίστες που σέρφαραν με μηχανοκίνητες σανίδες στο Μεγάλο Κανάλι

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Πρώιμο να σκεφτόμαστε χαμηλότερα επιτόκια

20:39

Βουλγαρία: Εκτίμηση για αύξηση 50% των ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι σε ετήσια βάση

20:26

ΗΠΑ: Πολίτες σημαδεύουν με λέιζερ πιλότους αεροπλάνων - Πάνω από 9.000 περιστατικά το 2021

20:16

Πυροσβεστική: Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DW: Η Γερμανία αναζητά εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

20:01

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός

19:47

ΗΠΑ: Προς συμφωνία με την Bavarian Nordic για εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων

19:29

Γερμανία: Η Shell μειώνει την παραγωγή διυλιστηρίου λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου

19:15

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά - Συνολικά 80 παραβιάσεις

19:08

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

19:02

Μιχαηλίδου: Η ισότιμη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους νησιώτες μας είναι καθήκον και υποχρέωσή μας

18:52

ΟΛΘ: Επεκτείνει τις συνδυασμένες μεταφορές στη Νις της Σερβίας

18:51

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed