Κικίλιας: Ο τουρισμός αναδεικνύεται ξανά σε στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Κικίλιας: Ο τουρισμός αναδεικνύεται ξανά σε στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας
Τα βήματα για την τουριστική ανάκαμψη της χώρας απαρίθμησε ο υπουργός Τουρισμού από το βήμα της 30ης ΓΣ του ΣΕΤΕ.

Στις πολλαπλές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός αλλά και στις μεγάλες ευκαιρίες που γεννά η ανάκαμψή του, την φετινή χρονιά, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της 30ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «ο τουρισμός αποτελεί έναν πολυεπίπεδο μοχλό ανάπτυξης για τα αστικά κέντρα αλλά για την περιφέρεια της πατρίδας μας και ξαναπαίρνει επιτέλους την θέση του ως στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας».

Παρότι ο τουρισμός δείχνει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος βέβαια, οι προκλήσεις και φέτος μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη διετία παραμένουν πολλαπλές και πολυεπίπεδες ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ωστόσο, όπως εξήγησε, το υπουργείο εργάστηκε με μεθοδικότητα για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την χώρα.

«Στην προηγούμενη δύσκολη διετή συγκυρία ο τουρισμός πλήρωσε βαρύ τίμημα, όμως έμεινε όρθιος. Ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εργασθήκαμε σκληρά και με έναν στόχο, να ανοίξουμε νωρίτερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων με σύμμαχο το ενισχυμένο brand που απέκτησε η χώρα εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλαμε προσπάθειες να επεκτείνουμε την σεζόν μέχρι το τέλος του έτους, πιέσαμε και καταφέραμε τις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν πλήθος νέων δρομολογίων και ήδη διαπραγματευόμαστε για του χρόνου, συζητήσαμε με tour operators για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στη χώρα μας, φωτίσαμε την Ελλάδα ως χειμερινό προορισμό, θέσαμε ως στόχο την αύξηση της κρουαζιέρας και του home porting και επιτύχαμε αύξηση κατά 25% του αριθμού των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με το 2019, με το 55% αυτών να αποτελούν home-porting» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στάθηκε και στα πρωτοφανή επίπεδα συνδεσιμότητας της χώρας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τονίζοντας ότι «η χώρα μας υποδέχεται φέτος το καλοκαίρι από την αμερικανική αγορά, 9 πτήσεις ημερησίως, 63 πτήσεις την εβδομάδα και 65.000 ταξιδιώτες που θα έρθουν απευθείας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτούς οι επιβάτες μέσω transit».

Θετικές οι προβλέψεις, πολλαπλές οι προκλήσεις

«Τα αποτελέσματα όλης της προαναφερθείσας προσπάθειας τα βιώνουμε ήδη όλοι μας. Και οι προβλέψεις διαγράφονται εξαιρετικές χωρίς αυτό να αποτελεί ευχή» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Παρότι βέβαια σύμφωνα με τον ίδιο, ο «κλάδος αναδεικνύεται ξανά σε στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, και το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως, «η συγκυρία δεν μας επιτρέπει να αναπαυθούμε». Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη στις τιμές των πρώτων υλών, είναι οι βασικές προκλήσεις για την συνέχεια, αφού μειώνουν την αγοραστική δύναμη των τουριστών, σε ένα κλάδο που ούτως η άλλως μετασχηματίζεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τον κ. Κικίλια θα πρέπει πολιτεία, φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου να συνεργαστούν για την δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος που θα αυξήσει το αποτύπωμα του κλάδου και θα δημιουργήσει περισσότερο πλούτο για όλους.

Ήρθε η ώρα για ένα νέο τουριστικό μοντέλο

Το νέο υπόδειγμα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας, με την βοήθεια και των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή την περίοδο, να προωθεί τον ανταγωνιστικό τουρισμό αλλά και τον σεβασμό στην φύση και το περιβάλλον, που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες διαφοροποίησης της χώρας μας.

Από πλευράς της, η πολιτεία κάνει ήδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως επεσήμανε ο υπουργός ολοκληρώνεται «το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τουρισμό, γίνονται παρεμβάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών στις μεγάλες επενδύσεις, προχωρούν υποδομές όπως δρόμοι, λιμάνια, υποδομές ύδρευσης κι αποχέτευσης, ενώ προωθείται και η βιωσιμότητα, τουριστική και τοπική με διάφορες πρωτοβουλίες. Επιπλέον προσπάθειες γίνονται και για την κάλυψη των κενών θέσεων που παρατηρούνται στον τουρισμό, μέσω συνεργασιών όπως αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα με τον ΟΑΕΔ αλλά και μέσω επέκτασης της σεζόν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και των επιχειρήσεων, μέσω των απαραίτητων ελέγχων οι οποίοι και θα ενταθούν το προσεχές διάστημα.

«Ο τουρισμός πρέπει να είναι εθιστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και για όλους όσους των οικοδομούν, αυτό επιβάλλει η αγορά αλλά και η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Σας καλώ λοιπόν να φανείται και πάλι πρωτοπόροι και να προσαρμοστείτε στην νέα εποχή που έρχεται στον κλάδο. Θα πρέπει να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα χρησιμοποιώντας την φθηνή ενέργεια των ΑΠΕ, να αναπτυχθούν εναλλακτικοί προορισμοί για να διαχειριστούμε έξυπνα τις τουριστικές ροές, θα πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές που αποτρέπουν την αλλοίωση των νησιών και των βουνών μας, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες που είδαμε πρόσφατα σε νησιά όπως η Χάλκη, η Αστυπάλαια, η Τήλος. Γιατί περισσότερος τουρισμός σημαίνει περισσότερος πλούτος για όλους» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: «Αύξηση 100 εκατ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019»

Κικίλιας: Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για τους Γάλλους ταξιδιώτες

Κικίλιας: Η κρουαζιέρα φέρνει έσοδα στις τοπικές οικονομίες

Όλες οι ειδήσεις

13:31

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει γιατί έχει μπερδευτεί με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

13:30

ΤτE: Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων για τον Μάιο

13:29

Μαγιορκίνης: Σε κάθε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται «φωνές» για την λήψη μέτρων

13:23

Τουριστικό άνοιγμα της Σκιάθου στην τουρκική αγορά

13:23

Citi: Στα 65 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο σε περίπτωσης ύφεσης και μειωμένης ζήτησης

13:22

UBS: Τον Σεπτέμβριο το «ταβάνι» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Στο 9%

13:20

Ουκρανία: Συμφωνία για την πώληση σιτηρών στη Μ. Ανατολή από την φιλορωσική ηγεσία της Ζαπορίζια

13:16

Economist 2022 - Ζάεφ: Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

13:08

Τουρκία: Έξι εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι θα «κρίνουν» το μέλλον του Ερντογάν

12:59

Μεντβέντεφ: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 300-400 δολάρια/βαρέλι αν εφαρμοστεί το πλαφόν

12:58

Motor Oil: Στα 0,66949 ευρώ το καθαρό υπόλοιπο μέρισμα - Στις 13 Ιουλίου η πληρωμή

12:54

Δασικές πυρκαγιές: Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για αναζωπυρώσεις - Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

12:37

Καραμανλής: Προχωρά η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας - Νωρίτερα η παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας

12:31

Ξέσπασε φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

12:26

ICAP CRIF: Αύξηση της απασχόλησης το 2021 - Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία

12:20

Ελ. Βενιζέλος: Η επιβατική κίνηση πλησιάζει στα επίπεδα του 2019

12:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι μισοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν αν έχουν το φθηνότερο ρεύμα

12:14

Σε χαμηλά 20 ετών το Ευρώ έναντι του δολαρίου

12:09

Στόλτενμπεργκ - NATO: Με 32 έθνη θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και οι λαοί μας ακόμη πιο ασφαλείς

12:08

Η SKY express στο Aviation Event για τις προκλήσεις του κλάδου στη μετά-covid εποχή

12:06

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι βασάνισε αιχμαλώτους πολέμου

12:03

Ιταλία: Σημαντική μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ κατά το α' τρίμηνο

12:02

EY: Πέντε νέοι εταίροι στην ΕΥ Ελλάδος

11:56

ΗΠΑ: Προσφέρουν αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με παράνομα φορτία στη Μέση Ανατολή

11:48

Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Προτροπή στην ΕΕ για παρέμβαση στο ρεύμα - «Οι διαφωνίες δεν λύνονται με νταηλίκια» το μήνυμα στην Τουρκία

11:33

Economist 2022 - Ζελένσκι: Να υιοθετηθούν 100% όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς εξαιρέσεις

11:32

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 16 μηνών παραμένει ο σύνθετος PMI - Ανησυχία για το γ' τρίμηνο

11:28

Δένδιας: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

11:25

Ουκρανία: Πρώην αξιωματούχος της FSB, επικεφαλής της κυβέρνησης στην κατεχόμενη Χερσώνα

11:23

Η PwC Ελλάδας ενισχύει τη διοικητική της ομάδα