Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός - Θετικές οι προοπτικές και για τον Μάιο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός - Θετικές οι προοπτικές και για τον Μάιο
Πώς κινήθηκε το Πάσχα - Τι αναμένουν φορείς του κλάδου για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς - Αυξάνονται οι κρατήσεις και για το καλοκαίρι.

Χρονιά ισχυρής ανάκαμψης αναμένεται να είναι το 2022 για τον ελληνικό τουρισμό με όλο και περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν το «ελληνικό καλοκαίρι», το οποίο θα είναι και το πρώτο μετά από δύο χρόνια όπου θα μπορεί κανείς να κινηθεί κανείς χωρίς περιορισμούς.

Τις προαναφερθείσες προσδοκίες ανέφερε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Τουρισμού, τονίζοντας ότι στόχος της χώρας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα μέσα κι από την επέκταση της σεζόν. «Ευελπιστούμε ότι το μακρύ καλοκαίρι του 2022 θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για επιχειρηματίες και εργαζομένους» ανέφερε χαρακτηριστικά, ασπαζόμενος την ευρύτερη αισιοδοξία που υπάρχει μετά από δύο δύσκολες χρονιές στον κλάδο.

Μια αισιοδοξία που πηγάζει ή επιβεβαιώνεται τόσο από την υψηλή, δεδομένων των συνθηκών, κίνηση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα όσο και από τις κρατήσεις για το καλοκαίρι που βαίνουν αυξανόμενες καθώς προχωράμε προς τους θερμότερους μήνες του χρόνου.

Δυνατή εκκίνηση της σεζόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες για δυνατή εκκίνηση της σεζόν επιβεβαιώθηκαν ήδη από τον Απρίλιο, με τους δημοφιλείς προορισμούς να καταγράφουν υψηλές πληρότητες τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την τρέχουσα, χάρη στο τριήμερο που ακολουθεί με την μεταφορά του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδο, οι διεθνείς αφίξεις άρχισαν να αυξάνουν αισθητά από το Πάσχα των Καθολικών και ενισχύθηκαν και με εγχώριους τουρίστες, κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Η κίνηση κατευθύνθηκε κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων και τη Κρήτη. Προορισμοί όπως τα Χανιά, με περίπου 30.000 επισκέπτες (με βάση στοιχεία αεροπορικών και ακτοπλοϊκών αφίξεων), το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο καθώς και η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Μήλος, η Ρόδος και η Σαντορίνη και βέβαια η Κέρκυρα είχαν την τιμητική τους με τις πληρότητες στα αστικά ξενοδοχεία να εκτιμάται ότι έφτασαν το 70-90% κατά περίπτωση.

Θετική, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, ήταν η προηγούμενη εβδομάδα και για τους ορεινούς προορισμούς. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο insider.gr οι πληρότητες σε ορεινούς προορισμούς έφτασαν το 60%.

Η θετική εικόνα συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα, τροφοδοτούμενη από όσους επέλεξαν να επεκτείνουν την άδειά τους μέχρι το Σαββατοκύριακο αλλά κι από αυτούς που σχεδιάζουν μια ακόμα απόδραση σε κοντινούς στις μεγάλες πόλεις προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι πληρότητες αναμένεται να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, αφού όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου «όσοι ταξίδεψαν το Πάσχα και επέστρεψαν είναι δύσκολο, δεδομένης και της ακρίβειας να επιλέξουν να ξαναταξιδέψουν τόσο σύντομα».

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα βέβαια δεν σταματούν εκεί. Οι νησιωτικοί προορισμοί ήδη βλέπουν τις εισερχόμενες ροές να ανεβαίνουν σταδιακά, με τον Μάιο να φαντάζει, ειδικά για Κρήτη, Ιόνια και Δωδεκάνησα, αρκετά καλός με μέσες πληρότητες στο 50%. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις αναμένουν τα πολυτελή resort τα οποία βιώνουν ήδη την έγκαιρη έναρξη της σεζόν και την έντονη διάθεση των τουριστών για ταξίδια φέτος.

Σε επίπεδα 2019 οι κρατήσεις για το καλοκαίρι

Επιπλέον, οι κρατήσεις βαίνουν αυξανόμενες και για την συνέχεια με τους επιχειρηματίες του κλάδου να ποντάρουν ότι τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού αλλά και τους πρώτους του Φθινοπώρου, οι πληρότητες θα φτάσουν στα ίδια, αν όχι σε καλύτερα, επίπεδα σε σχέση με την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019. Γεγονός που θα οδηγήσει την χρονιά στο σύνολό της σε παρόμοια επίπεδα με προ πανδημίας.

Άλλωστε η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των ξένων ταξιδιωτών για φέτος το καλοκαίρι. Να θυμίσουμε ότι με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC-World Travel & Tourism Council), η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες η ζήτηση προσεγγίζει τα προ πανδημίας νούμερα και παράλληλα βρίσκεται στην 11η θέση με τους πιο ανθεκτικούς τουριστικούς προορισμούς του 2022 παγκοσμίως. Αντίστοιχα βρίσκεται και στην πέμπτη θέση στην κατάταξη με τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Αμερικανών για τη φετινή σεζόν, αγορά - κλειδί, όπως χαρακτηρίζεται από φορείς του κλάδου, για την επαναφορά των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα.

Δεδομένου βέβαια, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται προς το παρόν αν επηρεάζει τα τουριστικά μεγέθη, σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος σε αγορές, βασικές για την Ελλάδα, όπως η Γερμανική μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, αντίθετα με άλλες όπως η Βρετανική που δείχνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ανάκτηση του 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων του 2019 παραμένει το βασικό σενάριο για το οικονομικό επιτελείο, που «ποντάρει» πολλά σε σχέση με τα έσοδα στην τουριστική οικονομία. Σενάριο που σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αν δεν υπάρξουν δυσμενείς ανατροπές σε υγειονομικό επίπεδο, θα επιτευχθεί με άνεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ο τρόμος του air condition - Η Τσεχία καρφώνει την Κύπρο - Τα περίεργα του Ικτίνου

Τουρισμός: Οι προσδοκίες για αφίξεις κι έσοδα το 2022 - Οι αβεβαιότητες και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

Eurobank: Στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις με το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider