Βρετανικά αγκάθια και σημειακός τουρισμός τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανικά αγκάθια και σημειακός τουρισμός τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς
τουρισμός
Χαμηλές πτήσεις για τις περιοχές που εξαρτώνται από τους Βρετανούς - Τα μέρη που αναμένεται να τραβήξουν τουρίστες δεν θα ακολουθούν κάποιους γενικούς κανόνες αλλά θα αποτελούν ειδικά σημεία.

Μικρή πρόοδος καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην τουριστική κίνηση με τις πτήσεις και τις κρατήσεις από συγκεκριμένες χώρες να ανεβάζουν αργά αλλά σταθερά ρυθμούς. Παρά τον θετικό βηματισμό βέβαια, όσο προχωρά το καλοκαίρι όλο και περισσότεροι φορείς του τουρισμού της χώρας συγκλίνουν στην πρόβλεψη μιας σεζόν πολλών ταχυτήτων κατά την οποία θα πιάσουν τους στόχους συγκεκριμένα «σημεία» της χώρας.

Ανάσα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Την πρώτη τους ανάσα σε ένα καλοκαίρι περιορισμένων προσδοκιών αναμένεται να πάρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει, να καταγράφονται υψηλές, χάρη στον εσωτερικό τουρισμό.

Όπως φάνηκε από τις προκρατήσεις τόσο των ξενοδοχείων όσο και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι Έλληνες κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων που αποφάσισαν να δραπετεύσουν αυτό το τριήμερο επέλεξαν παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας ή και κοντινά νησιά.

Για παράδειγμα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Λουτράκι, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, νησιά του Αργοσαρωνικού καθώς και τα παράλια της Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, ήταν μερικοί από τους προορισμούς που επέλεξαν οι Αθηναίοι. Αντίστοιχα Χαλκιδική, Πάργα και Σποράδες ήταν μεταξύ των επιλογών των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας που στράφηκαν τον οδικό τουρισμό.

Στα πλοία για τις Κυκλάδες οι πληρότητες ξεπέρασαν ανά περιπτώσεις το 90% ενώ υπήρξαν και προορισμοί όπως η Σκύρος όπου για να καλυφθεί η ζήτηση - η οποία στην περίπτωση των καταλυμάτων έφτασε το 100%, προστέθηκαν δρομολόγια. Παράλληλα βέβαια κινήθηκαν και ορισμένοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Μύκονος, όπου η πανδημία φέτος δεν φαίνεται να ανακόπτει την ζήτηση.

Τα «σημεία» που θα κινηθούν το φετινό καλοκαίρι

Παράγοντες του τουρισμού μάλιστα που μίλησαν στο insider.gr επισημαίνουν ότι η ανοδική τάση για συγκεκριμένους αποκλειστικά προορισμού θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι φέτος ο τουρισμός θα είναι σημειακός, θα καταγραφούν δηλαδή υψηλές πληρότητες σε συγκεκριμένους προορισμούς της χώρας και χαμηλές ταχύτητες για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα μέρη που αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών δεν θα ακολουθούν τους γενικούς κανόνες του παρελθόντος, αλλά θα αποτελούν ειδικά σημεία που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως κοντινοί στις μεγάλες πόλεις προορισμοί, μικρά νησιά με ειδικό περιβάλλον καθώς και μερικοί εμβληματικοί προορισμοί όπως η Μύκονος για τους οποίους υπάρχει ανελαστική ζήτηση.

Βελτιωμένη αναμένεται να είναι και η κατάσταση και για τον τουρισμό στην Αττική, σε αντίθεση με όλο το προηγούμενο διάστημα όπου ο τουρισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Στην περίπτωση της πρωτεύουσας, ώθηση δίνουν ήδη οι κρατήσεις ταξιδιωτών από το Ισραήλ.

Επιπλέον αναμένεται να ευνοηθούν και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε παραθαλάσσιους προορισμούς, όπου συγκεντρώνουν πολλούς επαναλαμβανόμενους τουρίστες (repeaters) ή συνδυάζουν την ιδιωτικότητα και την απομόνωση με τις ανέσεις ενός πεντάστερου ξενοδοχείου σε έναν ελκυστικό προορισμό. Το φαινόμενο άλλωστε παρατηρήθηκε ήδη από πέρυσι.

Καλά θα είναι τα μαντάτα, κυρίως χάριν των Ελλήνων τουριστών, για τους παραθαλάσσιους προορισμούς με οδική πρόσβαση όπως η Πελοπόννησος.

Παραμένουν τα βρετανικά αγκάθια

Όσο για την κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα οι φορείς επισημαίνουν ότι παραμένει αχαρτογράφητη μέχρι στιγμής, ειδικά μετά και τα πρόσθετα εμπόδια που προκύπτουν από τις αποφάσεις της Βρετανίας, της δεύτερης πιο σημαντικής τουριστικής αγοράς στην περίπτωση της χώρας μας.

Τονίζουν μάλιστα ότι προορισμοί με μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες όπως τα νησιά του Ιονίου, η Κως ή και η Κρήτη έχουν ήδη πληγεί αφού οι κρατήσεις έχουν τραβήξει φρένο ενώ κάποιες άλλες να έχουν ήδη ακυρωθεί.

Δύσκολη θα είναι και η κατάσταση για τους δημοφιλείς προορισμούς οι οποίοι απαιτούν μεγάλες πληρότητες που θα μοιραστούν στις πολυάριθμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν για να πετύχουν το στοίχημα της φετινής χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Παράταση για τις αιτήσεις μέχρι τις 24 Ιουνίου

Στο ψηφιακό πιστοποιητικό ποντάρει ο τουρισμός – Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις

Τουρισμός: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα, η εικόνα των αγορών και η κρίσιμη ημερομηνία για τη Μ. Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider