Στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα σε κρατήσεις για φέτος το καλοκαίρι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα σε κρατήσεις για φέτος το καλοκαίρι
Πάργα
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Frowardkeys για τον τουρισμό παγκοσμίως.

Κοντά στον στόχο της ανάκτησης του 50% της τουριστικής κίνησης τους 2019 φαίνεται να βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Forwardkeys για τις προοπτικές των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι (1 Ιουνίου – 31 Αυγούστου).

Ειδικότερα και παρά το γεγονός ότι τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια εκτιμάται ότι θα κινηθούν παγκοσμίως χαμηλότερα από το ένα τέταρτο (23%) των προ πανδημικών επιπέδων, οι κρατήσεις για τη χώρα μας δείχνουν να κινούνται στο 49% των επιπέδων του 2019.

Πρωταθλήτρια των φετινών κρατήσεων η Καραϊβική

Οι χαμηλές επιδόσεις του παγκόσμιου τουρισμού παρατηρούνται σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες με την μόνη περιοχή που ξεχωρίζει μέχρι στιγμής να είναι αυτή της Καραϊβική όπου τις αεροπορικές κρατήσεις που καταγράφηκαν από την 1η Ιουνίου για το καλοκαίρι του 2021 να φτάνουν ήδη στο 81% του 2019.

Τα αμέσως υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνει η Αμερική με τις διεθνείς αφίξεις να υπολογίζονται στο 38% του 2019 και ακολουθεί η Αφρική και η Μέση Ανατολή με τις διεθνείς αφίξεις να υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν μόλις το 31% της προ πανδημικής χρονιάς του 2019.

Στο 22% των διεθνών αφίξεων του 2019 βρίσκεται η Ευρώπη ενώ η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού καταγράφει το ιστορικό χαμηλό του 7%.

Οι προαναφερθείσες χαμηλές επιδόσεις οφείλονται κυρίως στους περιορισμούς που ισχύουν στις μετακινήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές. Ενδεικτικά όπως σημειώνει η Forward Keys οι κρατήσεις για την Κίνα και την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία οι οποίες διατηρούν κλειστά τα σύνορά τους σε διεθνείς ταξιδιώτες ανέρχονται μέχρι στιγμής στο 2%, 4%, 2% και 10% αντίστοιχα.

Στο top των ευρωπαϊκών προορισμών Ελλάδα κι Αλβανία

Στην περίπτωση της Ευρώπης τώρα η χώρα που καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Αλβανία με το ποσοστό των κρατήσεων για φέτος να φτάνει στο 73% των επιπέδων του 2019.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η χώρα μας με το ποσοστό των κρατήσεων να φτάνει στο 49% του 2019 ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σερβία με το ποσοστό των κρατήσεων να ανέρχεται στο 38% του 2019. Την πεντάδα με τις καλύτερες επιδόσεις κλείνουν η Μάλτα και η Ισλανδία με ποσοστό 35% έκαστη.

Σε καλά επίπεδα της τάξης του 32% δείχνει να κινείται και η Πορτογαλία, σύμφωνα όμως με την Forwardkeys, οι πρόσφατες αποφάσεις της Βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να αλλάξουν το θετικό μομέντουμ.

Οι πιο δραστήριες αγορές για την περιοχή της Μεσογείου είναι σύμφωνα με την ForwardKeys η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ με το ποσοστό των κρατήσεων από αυτές τις αγορές να φτάνει στο 37%, 42% και 24% των επιπέδων του 2019 αντίστοιχα.

Σε ταξιδιωτικούς όρους, η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη για ένα άλλο απογοητευτικό καλοκαίρι, με τις εξαιρέσεις να οφείλονται σε χώρες, όπως η δικής μας, που έχουν κάνει ήδη σημαντικά βήματα για να καλωσορίσουν τους εμβολιασμένους τουρίστες, επισημαίνει η Forwardkeys.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider