«Στο σφυρί» το πεντάστερο Capsis Elite Resort στην Κρήτη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στο σφυρί» το πεντάστερο Capsis Elite Resort στην Κρήτη
Προκηρύχθηκαν ανεξάρτητοι δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού. Τι περιλαμβάνει το «φιλέτο» της Κρήτης.

Πωλητήριο μπαίνει κι επισήμως στο ιστορικό πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα «OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT», στην Αγία Πελαγία της Κρήτης.

Ειδικότερα, στις 18 Μαΐου, δημοσιεύθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η πρόσκληση διενέργειας ανεξάρτητων δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ».

Βάσει της πρόσκλησης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ανεξάρτητοι Δημόσιοι Πλειοδοτικοί Διαγωνισμοί, με σκοπό την πώληση του συνόλου του ενεργητικού του υπό ειδική διαχείριση συγκροτήματος. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να υποβάλουν έγγραφη σφραγισμένη δεσμευτική προσφορά έως τις 15.07.2021, οπότε έχει οριστεί και η αποσφράγιση των φακέλων.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία «Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ», συμφερόντων της κ. Κωνσταντίνας (Ντίας) Καψή, έχει υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον Ιούνιο του 2020, μετά από πολυετή δικαστική αντιπαράθεση για υποχρεώσεις που υπερέβαιναν μαζί με άλλες οφειλές, προς Δημόσιο, Ταμεία και προμηθευτές, τα 100 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία των Capsis Hotels

Η κ. Ντία Καψή είναι η μια από τις δύο κόρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, οι οποίοι ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, δημιούργησαν τα Capsis Hotels μια από τις πρώτες κραταιές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας. Το πρώτο ξενοδοχείο, Capsis Astoria, άνοιξε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από το 1970 κι έπειτα ακολούθησαν σταδιακά το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, το επίμαχο Capsis Beach στην Kρήτη, το Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986 η Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά στις κόρες τις Λένα και Ντία Καψή. Ακολούθησε διαχωρισμός του ομίλου με την Ντία να αναλαμβάνει την διοίκηση των μονάδων στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και την Λένα τη διοίκηση του ξενοδοχείου Capsis Astoria στο Ηράκλειο και του Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Σημειωτέον ότι και το ξενοδοχείο της Ρόδου, λόγω και της επιδείνωσης της κρίσης βρέθηκε το 2010 σε ασφυξία ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στην Eurobank, στην οποία η Ντία Καψή είχε πουλήσει κι επαναμισθώσει τη μονάδα. Η τράπεζα ξεκίνησε τις διαδικασίες πώλησης οι οποίες και ολοκληρώθηκαν χρόνια μετά, το 2017.

Το OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT

Όσον αφορά το «OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT», να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε διαφορετικών μονάδων οι οποίες λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο, συνολικής δυναμικότητας 1.155 κλινών (490 δωματίων). Το συγκρότημα γνωστό στους παλαιότερους με το όνομα Capsis Beach, αποτελεί ένα από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Κρήτης όπου στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει από celebrities και ξένους ηγέτες μέχρι και διεθνούς κύρους διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα, απαρτίζεται από 42 κτίρια που έχουν ανεγερθεί επί της έκτασης 162 στρεμμάτων και τα οποία διαθέτουν χώρους 2 συνολικής επιφάνειας 45.254,70 τ.μ. Πέραν των δωματίων και διαμερισμάτων, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης εγκαταστάσεις εστίασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εγκαταστάσεις υπαίθριων και αθλητικών δραστηριοτήτων, 39 πισίνες (7 κοινόχρηστες και 32 που χρησιμοποιούνται ιδιωτικά), κέντρο υγείας και ευεξίας με σάουνα, θερμαινόμενη πισίνα, υδρομασάζ, χώρο χαλάρωσης, γυμναστήριο, εγκαταστάσεις βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού, μέχρι και Μινωικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκκλησάκι.

Από την στιγμή που εκδηλώθηκαν τα οικονομικά του προβλήματα μέχρι και σήμερα μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του εμβληματικού ξενοδοχείου, εγχώριοι όμιλοι και ξένα funds μεταξύ των οποίων η Dimera του Ιβάν Σαββίδη, η HIG καθώς κι ένας ακόμα μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος με 15 και πλέον πολυτελείς μονάδες πανελλαδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider