Τουρισμός
23-03-2021 | 10:46

Έγκαιρη επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τουρισμό ζητά η FedHatta

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Έγκαιρη επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τουρισμό ζητά η FedHatta
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την έγκαιρη και αναλυτική επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα διέπουν τη λειτουργία όλων των τομέων του τουρισμού και των ταξιδιών ζητά η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, με νέα επιστολή της προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να γίνει γνωστό από τώρα πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν τη σεζόν του 2021,

«Προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δεχθεί απρόσκοπτα το μερίδιο επισκεπτών που της αναλογεί για δεύτερη συνεχή χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τον τουρισμό και να μην χάσει έδαφος στον ανταγωνισμό, απαιτείται να ακολουθήσει σταθερή πολιτική και τακτική έγκαιρης ενημέρωσης, να θέσει λογικούς κανόνες, να προστατεύσει τους εργαζομένους στον τουρισμό και να μεριμνήσει για την πιστοποίηση της τουριστικής αλυσίδας έναντι της μετάδοσης του Covid-19» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Στη νέα της επιστολή η FedHATTA υπογραμμίζει εκ νέου την άμεση ανάγκη πληροφόρησης σχετικά με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν φέτος στον τουρισμό ώστε να μπορέσει η πληροφόρηση αυτή να διοχετευθεί άμεσα και σε όλους τους ενδιαφερόμενους στο εξωτερικό, οργανωτές ταξιδιών αλλά και ταξιδιώτες.

Συγκεκριμένα, η FedHATTA θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία επικαιροποιημένων και ορθολογικών  πρωτοκόλλων  στις μεταφορές (Δ.Χ. ειδικά τουριστικά λεωφορεία κλειστού και ανοικτού τύπου και ταξί, Ι.Χ. mini van τουριστικών γραφείων, αεροπλάνα, ακτοπλοΐα, σιδηρόδρομοι), στην κρουαζιέρα, στις ναυλώσεις σκαφών (πολυήμερες και μονοήμερες εκδρομές), στις επισκέψεις και ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία (π.χ. αριθμός ατόμων, υποχρεωτική χρήση ακουστικών σε όλους τους χώρους για τις οργανωμένες ομάδες τουριστών και άλλων επισκεπτών), στην εστίαση (γενικοί και ειδικότεροι κανόνες για γκρουπ σε εστιατόρια και ξενοδοχεία), στους συνεδριακούς χώρους και τους χώρους δεξιώσεων, στις δραστηριότητες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (π.χ. μαθήματα μαγειρικής, πεζοπορική εκδρομή κλπ.), στην άφιξη και αναχώρηση από τη χώρα, ιδιαίτερα δε αν υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. «Δεν είναι λογικό τα αεροπλάνα να έχουν πληρότητα 100%, τα τουριστικά λεωφορεία 65% (περίπου 35 άτομα) και στους αρχ. Χώρους να επιτρέπονται ομάδες μέχρι 9 ή 20 ατόμων. Πρέπει να υπάρχει ορθολογισμός στα μέτρα που αντιμετωπίζει ο τουρίστας και ο διοργανωτής των εκδρομών» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ιδιαίτερη μέριμνα και έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους επισκέπτες από τρίτες χώρες (Ρωσία, ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα κλπ.), για τους οποίους θα πρέπει επίσης να ανακοινωθούν έγκαιρα ξεκάθαροι και αναλυτικοί κανόνες, προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς προβλήματα στη χώρα μας, αφού μάλιστα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη ότι ξεκινούν τις πτήσεις προς την Ελλάδα από την 1η Ιουνίου.

Όσον αφορά τον οργανωμένο τουρισμό, η FedHATTA κρίνει απαραίτητη την ανακοίνωση ξεκάθαρου πρωτοκόλλου με την ακριβή διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση που πελάτης από το εξωτερικό αρρωστήσει.

Για αυτή την περίπτωση η Ομοσπονδία εκτιμά ότι υπάρχουν τρία στάδια: η διάγνωση, η απομόνωση, η νοσηλεία. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστό: 

  1. Ποιος καλύπτει το κόστος νοσηλείας
  2. Ποιο θα είναι το πρωτόκολλο μεταφοράς – διάγνωση, απομόνωση, νοσηλεία
  3. Πού θα διαμένει ο ασθενής και πού η οικογένεια ή οι συνταξιδιώτες του. Ποιος καλύπτει το έξοδο αυτό και εάν θα υπάρχουν δωμάτια καραντίνας
  4. Αν υπάρχει αλλαγή σε αεροπορικά εισιτήρια επιστροφής, ποιος τα καλύπτει

Τέλος, όπως επισημαίνει δεν θα πρέπει να υπάρχουν απότομες αλλαγές σε καθεστώς lockdown περιοχών ή και στην μετακίνηση, όπως υπήρχαν το 2020, δεδομένου ότι αυτό, ιδιαίτερα στον περιηγητικό τουρισμό, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα ενώ θα πρέπει να είναι γνωστά τα κέντρα που διενεργούν τεστ σε κάθε περιοχή ώστε να έχουν εύκολη ενημέρωση οι πελάτες που χρειάζονται αρνητικό τεστ Covid για να επιστρέψουν στην χώρα τους. Προτιμότερο βέβαια είναι να υπάρχει η δυνατότητα για κλείσιμο ραντεβού online, στην αγγλική γλώσσα.

«Εκτός από την Ευρώπη, μετά και τις ανακοινώσεις για το πολύτιμο “εργαλείο” του πιστοποιητικού εμβολιασμού στα ταξίδια, η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί και στην παγκόσμια κοινότητα η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφθεί τη χώρα μας, σε σημαντικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ινδία, η Αυστραλία, η Ν. Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Κίνα, τα ΗΑΕ και οι τρίτες χώρες γενικότερα. Για να γίνει αυτό, εκτός από τις καμπάνιες με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει ένα σταθερό σχέδιο ασφάλειας για τους ταξιδιώτες της και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν ανακοινώσει εγκαίρως σαφή και εξειδικευμένα πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρει» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

«Ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός με ένα τόσο ισχυρό brand name παγκοσμίως, όπως η Ελλάδα, δεν νοείται να μένει πίσω στον κρίσιμο παράγοντα, για την εποχή που διανύουμε, της πληροφόρησης. Είναι απόλυτη ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια και οι διακοπές, και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα στοιχίσει στη χώρα μας την πολύτιμη ευκαιρία να προσελκύσει τον τουρισμό που της αναλογεί με τα αντίστοιχα έσοδα για την ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτόν ζητήσαμε για μία ακόμη φορά την έγκαιρη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, προκειμένου η χώρα να είναι απόλυτα έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της κατά την ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού, για μια τουριστική περίοδο που -τουλάχιστον- δεν θα έχει τα περσινά προβλήματα στην οργάνωση και την έγκαιρη ενημέρωση».

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ομοσπονδία, με επιστολές από τις 11.01.2021 και τις 25.02.2021, και με κατ' εξακολούθηση οχλήσεις μέχρι σήμερα, έχει ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για όλα όσα ο κλάδος του οργανωμένου τουρισμού στην Ελλάδα θεωρεί απαραίτητα, και τα οποία αναμένουν από τη χώρα μας οι διακινούντες τον τουρισμό παγκοσμίως, προκειμένου να είναι σε θέση να προγραμματίσουν και να ξεκινήσουν και πάλι τις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας, αυτή τη φορά χωρίς διακοπές και παλινωδίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.