Thomas Cook: Αίτησης πτώχευσης καταθέτουν οι θυγατρικές της - Δάνειο 380 εκατ. ευρώ στην Condor

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Thomas Cook: Αίτησης πτώχευσης καταθέτουν οι θυγατρικές της - Δάνειο 380 εκατ. ευρώ στην Condor
Αλυσιδωτές οι εξελίξεις μετά το κανόνι της Thomas Cook.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς, καθώς μόλις 48 ώρες μετά το «κανόνι» της Thomas Cook, τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι θυγατρικές της.

Γερμανία

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική Thomas Cook GmbH, θυγατρική της βρετανικής Thomas Cook, κατέθεσε αίτημα πτώχευσης. Η εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την κίνηση προκειμένου να αποδεσμευτεί από «οικονομικές εμπλοκές και υποχρεώσεις», μετά την πτώχευση της μητρικής της εταιρείας στη Βρετανία.

Με το «κανόνι» της γερμανικής θυγατρικής, περίπου 140.000 Γερμανοί τουρίστες βρίσκονται στον «αέρα».

Κατά τις πληροφορίες, η Thomas Cook GmbH είχε ζητήσει δάνειο από τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο «δεν οδήγησαν στην εξεύρεση μιας βραχυπρόθεσμης λύσης».

Ανάσα ζωής στην Condor με δάνειο 380 εκατ. ευρώ

Αντίθετα η αεροπορική εταιρεία Condor, επίσης θυγατρική της Thomas Cook στη Γερμανία, ζήτησε και έλαβε δάνειο 380 εκατ. ευρώ από το γερμανικό κράτος. Πρόκειται για δάνειο - «γέφυρα», για το οποίο θα εγγυηθούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Έσσης.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν κερδοφόρος, σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του παρά την χρεοκοπία της μητρικής βρετανικής εταιρείας και είχε ζητήσει κρατική βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει τις περισσότερες από τις 5.000 θέσεις εργασίας του. «Η Condor είναι κερδοφόρα επιχείρηση και επομένως η απόφασή μας βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες, όχι σε πολιτικά κριτήρια», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομίας Ούλριχ Νουσμπάουμ, η Condor μπορεί πολύ σύντομα να εξυγιανθεί και να προσελκύσει επενδυτές, προκειμένου να αποπληρωθεί και το δάνειο.

Η απόφαση για τη βοήθεια προς την Condor θα πρέπει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν τα χρήματα θα εκταμιευθούν από την ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων KfW. Το 50% της οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από το κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας της.

«Θα υποβάλουμε άμεσα αίτημα διαδικασίας προστασίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Condor Ραλφ Τέκεντρουπ, εξηγώντας ότι στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε διαδικασίες εκκαθάρισης και οικονομικής αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και με δική της διοίκηση, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή στην υπόθεση της Thomas Cook, την οποία η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διασώσει.

Η Condor διαβεβαίωσε ότι οι πτήσεις των 240.000 πελατών που ταξιδεύουν αυτό το διάστημα με την εταιρεία στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πολωνία

Όπως αναφέρει το Reuters, πτώχευση ανακοίνωσε και η θυγατρική εταιρεία της Thomas Cook στην Πολωνία, η Neckermann Polska.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider