Επαναλειτουργούν Facebook, Instagram και WhatsApp μετά το blackout

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαναλειτουργούν Facebook, Instagram και WhatsApp μετά το blackout
Η λειτουργία των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger σταδιακά αποκαθίσταται σήμερα.

Η λειτουργία των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger σταδιακά αποκαθίσταται σήμερα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι και χρήστες τους, έπειτα από έξι και πλέον ώρες διακοπής της, συμβάν χωρίς προηγούμενο για τον γιγαντιαίο όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις πηγές της εταιρείας. Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και περιέγραψε το χθεσινό blackout ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ», η ομαλή λειτουργία των ιστότοπων αυτών είχε σχεδόν αποκατασταθεί περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας)

Αξίζει να επισημανθεί πως το πρόβλημα που προέκυψε τη Δευτέρα αποτέλεσε το μεγαλύτερο blackout του Facebook από το 2008, όταν 80 εκατ. χρήστες είχαν «κλειδωθεί» έξω από τους λογαριασμούς τους για περίπου 24ωρες. Μικρότερης έκτασης πρόβλημα, που διήρκησε για περίπου 1 ώρα, είχε δημιουργηθεί το 2019.

Παράλληλα, το blackout στα μέσα του Facebook, προέκυψε λίγα 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις της Frances Haugen, πρώην product manager του Facebook που μίλησε στην εκπομπή 60 Minutes. Τα έγγραφα, που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τη Wall Street Journal, αποκάλυπταν ότι τα στελέχη του Facebook γνώριζαν τις αρνητικές επιπτώσεις της πλατφόρμας σε ορισμένους νέους χρήστες. Για παράδειγμα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι μέσω ενός εσωτερικού εγγράφου διαπιστώθηκε ότι από τους εφήβους που ανέφεραν αυτοκτονικές τάσεις, το 6% των Αμερικανών χρηστών είχε την ανάγκη να το ανακοινώσει μέσω του Instagram.

«Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και ήταν πολύ χειρότερα στο Facebook από ό,τι πριν», είπε η Haugen στο «60 Minutes». «Αυτό που είδα πολλές φορές ήταν ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για το κοινό και αυτό που είναι καλό για το μέσο. Και το Facebook επέλεγε συνεχώς να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, όπως το να βγάζει περισσότερα κέρδη», είπε η Haugen.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider