Έρχονται αυστηρότεροι κανόνες για την ενεργειακή απόδοση συσκευών

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αυστηρότεροι κανόνες για την ενεργειακή απόδοση συσκευών

Μια νέα και πιο αυστηρή κλίμακα από το Α έως και το G για την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών η οποία θα συμβαδίζει με την τεχνολογική πρόοδο προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα οι περισσότερες συσκευές στην αγορά πληρούν τα κριτήρια της κατηγορίας Α που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010, με αποτέλεσμα να προστίθενται ολοένα και περισσότερες κατηγορίες, Α +, Α ++, Α +++, καθώς η τεχνολογία προχωρά. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι ο καθορισμός αυστηρότερων απαιτήσεων θα δώσει κίνητρα για περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί μια ομοιογενής κλίμακα από το Α έως το G, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει να εισάγει μία νέα κλίμακα σημάτων για τις υφιστάμενες κατηγορίες προϊόντων (ανάλογα με το είδος του προϊόντος). Κάθε μεταγενέστερη αναπροσαρμογή της κλίμακας για νέα σήματα θα πρέπει να έχει διάρκεια ισχύος 10 χρόνια και να εφαρμόζεται όταν το 25% των προϊόντων που πωλούνται στην αγορά της Ένωσης εμπίπτουν στην ανώτατη ενεργειακή κατηγορία A ή το 50% των προϊόντων που πωλούνται στην αγορά της Ένωσης εμπίπτουν στις δύο ανώτερες ενεργειακές κατηγορίες A και Β.

Αντικείμενο συζήτησης αποτελεί η εξασφάλιση ότι όταν ένα σήμα εισάγεται ή αναπροσαρμόζεται, κανέναν προϊόν δεν εμπίπτει στην ενεργειακή κατηγορία Α κατά τη στιγμή της εισαγωγής του, ή στην περίπτωση προϊόντων ταχείας τεχνολογικής προόδου κανέναν προϊόν δεν εμπίπτει στις ενεργειακές κατηγορίες Α και Β κατά τη στιγμή της εισαγωγής του σήματος.

Επιπλέον όταν για μια δεδομένη ομάδα προϊόντων, δεν υπάρχουν πρότυπα που να ανήκουν στις ενεργειακές κατηγορίες F ή G που να επιτρέπεται να διατίθενται πλέον στην αγορά η εν λόγω κατηγορία ή κατηγορίες θα πρέπει να εμφανίζονται στο σήμα με γκρίζο χρώμα.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση σε ετικέτες και διαφημίσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ετικέτα πρέπει να περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης του αντίστοιχου μοντέλου προϊόντος και την απόλυτη κατανάλωση ενέργειας σε kWh, ανά έτος ή ανά οποιαδήποτε σχετική χρονική περίοδο.

Επιπλέον οι δοκιμές θα πρέπει να είναι σε πραγματικές συνθήκες χρήσης των προϊόντων. Ειδικότερα οι μέθοδοι και το περιβάλλον δοκιμών, τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τις αρχές εποπτείας της αγοράς, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερες προς τις πραγματικές συνθήκες χρήσης ενός συγκεκριμένου προϊόντος από τον μέσο καταναλωτή.

Σήμερα η νομοθεσία για την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης ισχύει για προϊόντα που έχουν σημαντικό άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο εξετάζεται εάν θα εξαιρεθούν από τη νέα νομοθεσία τα μεταχειρισμένα προϊόντα και τα μέσα μεταφοράς των οποίων ο κινητήρας παραμένει στην ίδια θέση όσο αυτά λειτουργούν, όπως οι ανελκυστήρες, οι κυλιόμενες σκάλες και οι ιμάντες μεταφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider