Τεχνολογία
12-02-2021 | 08:32

Οι εισηγμένες τεχνολογικές επιχειρήσεις της Ελλάδας στρέφουν το βλέμμα τους στις startups

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Οι εισηγμένες τεχνολογικές επιχειρήσεις της Ελλάδας στρέφουν το βλέμμα τους στις startups

Ήταν πριν από μερικά χρόνια, όταν σε μια από τις εκδηλώσεις νεοφυούς επιχειρηματικότητας που λάμβανε χώρα σε κάποια εναλλακτική σκηνή στο κέντρο της πόλης, στις πίσω θέσεις του κοινού καθόταν ο διευθύνων σύμβουλος μιας εισηγμένης ελληνικής εταιρείας. Παρακολούθησε την εκδήλωση με προσήλωση και μετά το πέρας της μίλησε με έναν από τους συμμετέχοντες και προσπάθησε να αποχωρήσει διακριτικά. Λίγο πριν αποχωρήσει, όταν ρωτήθηκε «πώς κι από εδώ» απάντησε: «αυτοί είναι οι μόνοι χώροι που πρέπει να κοιτάζουμε αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον». 

Κι αν τότε άνηκε στους λίγους που είχαν αντιληφθεί τις προοπτικές της νεοφυούς καινοτομίας, η πραγματικότητα σήμερα αποδεικνύει πως όλο και περισσότερες εταιρείες του χρηματιστηριακού ταμπλό και πολυεθνικές στρέφουν στο βλέμμα τους στις startups και στις μικρές επιχειρήσεις τεχνολογίας. Στόχος τις περισσότερες φορές είναι να εισάγουν την τεχνολογική καινοτομία στο χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να διευρύνουν το πεδίο δράσης του και να αποκτήσουν τα εφόδια για επέκταση σε ξένες αγορές. 

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ανακοινώθηκε χθες, με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Cloudfin από την Inform Lykos , έναντι 1 εκατ. ευρώ. Η Inform, ιδρυθείσα το1897 και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994 στράφηκε στην κυπριακή Cloudfin η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του R&D τμήματός της στη χώρα μας, για να εμπλουτίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της και να «λειάνει» το έδαφος για περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. O εμπλουτισμός αυτός περιλάμβανε και την ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως η μηχανική μάθηση στην αναγνώριση και καταχώρηση παραστατικών κάθε τύπου.

Με το βλέμμα στον ανερχόμενο κλάδο της ευφυούς γεωργίας σε μια αντίστοιχη επένδυση προχώρησε προ μηνών και η Space Hellas, εταιρεία με μετοχές στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 2000. Ο λόγος για την επένδυση στην «Agro Apps Ι.Κ.Ε.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με στόχο την «διείσδυση σε νέες αγορές και τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων». Η νεοφυής επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 2015, εξειδικεύεται στις ψηφιακές λύσεις στον αγροτικό τομέα. Συγκεκριμένα με την βοήθεια της τεχνητής Νοημοσύνης, των δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων αλλά και των εξελιγμένων μαθηματικών μοντέλων και μοντέλων ανάπτυξης καλλιεργειών, προσφέρει λύσεις σε μικρούς παραγωγούς αλλά και σε μεγάλες εταιρείες και σε δημόσιους φορείς, όπως συστήματα εποπτείας και διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υψηλής ανάλυσης πρόγνωση καιρού, υπηρεσίες εποπτείας και ελέγχου των υδάτινων πόρων και άλλα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, που ξεκίνησε το Μάιο του 2020 κι αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια, θα ανέλθει στα 1,27 εκατ. ευρώ και κατόπιν αυτής η Space Hellas θα αποκτήσει το 45% της AgroApps. «Ο ψηφιακός κόσμος είναι πλέον μια πραγματικότητα και εφαρμογές στον υπολογιστή ή στο κινητό είναι έτοιμες να αλλάξουν τη ζωή μας» είχε δηλώσει τότε ο Σπύρος Μανωλόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Space Hellas, τονίζοντας ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες στις οποίες είχε επενδύσει η AgroApps την καθιστούσαν τον ιδανικό συνεργάτη για την Space. 

Τα παραδείγματα βέβαια δεν σταματούν εδώ. Μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε η επένδυση των πολυεθνικών Uni Systems και Guardian Telematics στην κερκυραϊκή startup Probotek η οποία αναπτύσσει αυτόνομα robotic drones με τεχνητή νοημοσύνη. Η στρατηγική συνεργασία των τριών εταιρειών, η οποία προβλέπει την μετατροπή της Probotek σε ανώνυμη εταιρεία και την συμμετοχή των Uni Systems και Guardian Telematics σε αυτή με μερίδιο 25% και 33,34% αντίστοιχα, θα εστιαστεί στην ανάπτυξη λύσεων Drone-as-a-Service – σε τεχνολογίες drone δηλαδή οι οποίες διεισδύουν στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων για να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς σκοπούς. Στο πλαίσιο της εξαγοράς, ο Κερκυραίος CEO της εταιρείας, Γιώργος Δελαπόρτας, χαρακτήρισε την κίνηση της επένδυσης πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, αφού στηρίζει έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη». Εκτίμησε μάλιστα ότι η εν λόγω συνεργασία μπορεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις μεταξύ της startup σκηνής και των μεγάλων εταιρειών.

Ωστόσο το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών του χώρου δεν εξαντλείται εντός ελληνικών συνόρων. Εν μέσω θέρους και πανδημίας η Epsilon Net ανακοίνωσε την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της πολωνικής εταιρείας hoteliga International SP. ZOO. Το τίμημα για το 51% της hoteliga International, «μιας νέας και πολλά υποσχόμενης boutique εταιρείας πληροφορικής σε web περιβάλλον» ανήλθε στις 150.000 ευρώ. Η εξαγορά δε, πραγματοποιήθηκε στη βάση της τεχνολογικής σύμπραξης με στόχο τον συνδυασμό των εκατέρωθεν τεχνολογιών - της cloud τεχνολογικής πλατφόρμας της hoteliga και της πλατφόρμας της Epsilon Net «PYLON» - και την κατ επέκταση ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών τόσο προς την αγορά της Ελλάδας όσο και προς νέες αγορές του εξωτερικού. 

Παρόμοιο παράδειγμα αποτελεί και μια ακόμα επένδυση της Space Hellas στην εταιρεία Web-IQ B.V. με έδρα στην Ολλανδία, η οποία μέσω της πλατφόρμας Voyager εξειδικεύεται στην «έξυπνη» ανίχνευση και ανάλυση ρίσκου επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως η απάτη και οι εγκληματικές δραστηριοτήτες στο Διαδίκτυο και το Darknet. Στόχος είναι η πλατφόρμα να αναβαθμιστεί και οι υπηρεσίες να αυτοματοποιηθούν ώστε να διατεθούν σε χρηματοικονομικούς οργανισμούς, στις Έξυπνες Πόλεις, σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, μεταφορών, δικτύων και άλλα. 

Την καινοτομία από το εξωτερικό διερευνά το τελευταίο διάστημα και η Profile Software, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χαράλαμπος Στασινόπουλος στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Κι όπως όλα δείχνουν δεν είναι η μόνη.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το 5G σε ισχύ, το οικοσύστημα των startups αναμένεται να ενισχυθεί. Παρότι το σενάριο να γίνουμε η Silicon Valley της Ευρώπης ήταν και παραμένει ουτοπικό, η στροφή των εισηγμένων στη νεοφυή επιχειρηματικότητα έχει στέρεες βάσεις κι αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα αφού οι ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία κρίνονται απαραίτητες για την βιωσιμότητα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.