Μισθοί: Πώς διαλέγουν δουλειά οι Έλληνες εργαζόμενοι - Οι «χρυσές» ειδικότητες για το 2025

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μισθοί: Πώς διαλέγουν δουλειά οι Έλληνες εργαζόμενοι - Οι «χρυσές» ειδικότητες για το 2025
Οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές απαιτήσεις των υποψηφίων συνιστούν βασικό εμπόδιο στην κάλυψη θέσεων, σύμφωνα με τους εργοδότες, ενώ η έλλειψη κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων επιβαρύνουν επιπλέον τη διαδικασία.

Μισθούς περιξ των 1.000 ευρώ τον μήνα λαμβάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων, παρά την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, που αδυνατεί να διαχυθεί και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» μόλις 98.046 άτομα ή το 4% του συνόλου των εργαζομένων έχουν μισθό υψηλότερο των 2.036 ευρώ, ενώ το 7% των εργαζομένων αμείβεται με αποδοχές που κυμαίνονται από 1.466 ευρώ έως 2.035 ευρώ.

Με τις μικρές επιχειρήσεις να κυριαρχούν στην ελληνική αγορά εργασίας και δεδομένου ότι εκείνες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις με υψηλές αποδοχές, είναι εύλογο οι εργαζόμενοι να διεκδικούν υψηλότερους μισθούς και να αλλάζουν εργοδότη με μεγάλη ευκολία αν το «πακέτο» αμοιβής που τους προσφέρεται είναι ικανοποιητικό.

Την ίδια στιγμή οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που καλούνται να καλύψουν, κυρίως λόγω των υψηλών μισθολογικών τους απαιτήσεων.

Η ετήσια έρευνα HR Trends 2025 της Randstad, αποτυπώνει με σαφήνεια πως το 65% των εργοδοτών δηλώνει ότι οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές απαιτήσεις των υποψηφίων συνιστούν βασικό εμπόδιο στην κάλυψη θέσεων, ενώ η έλλειψη κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων (43%), καθώς και η απουσία σχετικής εμπειρίας στον κλάδο εξειδίκευσης (40%) επιβαρύνουν επιπλέον τη διαδικασία. Μάλιστα, το 29% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει υποψηφίους με τα απαραίτητα έτη εμπειρίας.

Για να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά, οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (55%), την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (50%) και τη δημιουργία ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης (38%). Παράλληλα, η ενίσχυση της διαφάνειας και της εσωτερικής επικοινωνίας (36%) ενδυναμώνει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους, συμβάλλοντας στη διατήρηση της δέσμευσής τους και τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κλάδοι της τεχνολογίας και των πωλήσεων παραμένουν οι πιο ελκυστικοί σε επίπεδο αποδοχών για τέταρτη συνεχή χρονιά, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επαγγελματιών που αναζητούν ανταγωνιστικά πακέτα αμοιβών και ευκαιρίες εξέλιξης.

Ταυτόχρονα, οι τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αμοιβές λόγω της αυξημένης ζήτησης και των ειδικών απαιτήσεων, που καθιστούν αναγκαία τη στελέχωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι «χρυσές» ειδικότητες

Η αυξανόμενη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών δημιουργούν μια νέα δυναμική στην αγορά εργασίας, με άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι επιχειρήσεις αναζητούν, πλέον, ταλέντα, που συνδυάζουν τεχνολογική κατάρτιση, αναλυτική σκέψη και επαγγελματική ευελιξία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad, οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2025 περιλαμβάνουν πωλητές (34%), software developers / engineers (31%), data analysts / data engineers / data scientists (26%), διοικητικά στελέχη (26%) και μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων (20%) - ρόλοι που αντανακλούν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των εταιρειών, καθώς η τεχνολογία, η ψηφιοποίηση και η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «τάρταρα» οι μισθοί στο Δημόσιο: Αδικημένοι οι εργαζόμενοι υψηλών προσόντων - Καλοπληρωμένες οι γυναίκες

Κεραμέως: Περισσότερες δουλειές, καλύτεροι μισθοί, περισσότερη ασφάλεια στην εργασία, με πράξεις

«Φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις μισθών ζητά το ΔΝΤ - Πόσο αυξήθηκαν οι αποδοχές το 2024 στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider