Ο τουρισμός προς τις ΗΠΑ θα μπορούσε να λάβει μια πολύ αναγκαία ώθηση από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA μετά από ένα υποτονικό 2025, όταν οι ταξιδιώτες απέφυγαν τις επισκέψεις επί αμερικανικού εδάφους εξαιτίας των διάχυτων ανησυχιών για τις εμπορικές και δασμολογικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα.
Οι επισκέψεις ξένων τουριστών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4% από την αρχή του έτους μέχρι τον Ιούλιο, ενώ η εταιρεία δεδομένων ταξιδιών Tourism Economics προβλέπει πτώση 6,3% για ολόκληρο το έτος το 2025. Η εικόνα θα μπορούσε να αντιστραφεί το επόμενο έτος, επειδή η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες σε 16 πόλεις στη Βόρεια Αμερική, 11 εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ποσό που έχασε η Εθνική Ελλάδας από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026
Το Μουντιάλ από τις 11 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, θα μπορούσε να φέρει περίπου 1 στους 3 επιπλέον ξένους επισκέπτες στις ΗΠΑ το 2026, εκτιμά η Tourism Economics. Οι αναζητήσεις για πτήσεις και καταλύματα γύρω από τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ματς έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 70% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2025, επεσήμανε ο Γιάροσλαβ Γκράμπτσακ, επικεφαλής εμπορικών προϊόντων στο διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο eSky με έδρα την Πολωνία.
Εκτιμά επίσης ότι οι τιμές διαμονής θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30% τις πρώτες ημέρες των αγώνων και έως 60% στην κορύφωση των κρίσιμων αναμετρήσεων. Οι προβλέψεις από διάφορες πηγές τοποθετούν τον αριθμό των ξένων επισκεπτών μεταξύ 1 εκατ. και 6 εκατ. Μια κοινή έκθεση της FIFA και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναμένει ταυτόχρονα ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες θα διαμείνουν κατά μέσο όρο 12 ημέρες, θα αγοράζουν δύο εισιτήρια ανά άτομο και θα ξοδεύουν περίπου 416 δολάρια ημερησίως.

Η Airbnb προβλέπει πως περίπου 232.000 επισκέπτες θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της για να κάνουν κράτηση σε πόλεις των ΗΠΑ, με τον καθένα να ξοδεύει περίπου 142 δολάρια ανά διανυκτέρευση. Αλλά δεν θα έχουν όλες οι πόλεις την ίδια τύχη: Η κλήρωση στις 5 Δεκεμβρίου θα καθορίσει το πρόγραμμα αγώνων και τα γήπεδα των ματς, τα οποία θα διαμορφώσουν τo status quo ζήτησης καθώς ορισμένες από τις 48 αντιπροσωπείες έχουν πολύ μεγαλύτερη βάση φιλάθλων από άλλες.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πυρήνα οπαδών και την ιστορική επισκεψιμότητα σε εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων παραγόντων, οι αγώνες που αφορούν την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Πορτογαλία αναμένεται να δημιουργήσουν ισχυρή ζήτηση, υπογράμμισε η οικονομολόγος του Tourism Economics, Λόρα Μπάξτερ. «Εάν η πόλη σας φιλοξενήσει μία από αυτές τις ομάδες, αναμένετε μεγάλη ζήτηση», τόνισε ο Σεμπαστιάν Λονγκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διακοπών Lodgeur.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι χρήματα έχει βγάλει από τα παρκέ ο Κένεθ Φαρίντ
«Οι οπαδοί ταξιδεύουν ακόμη και χωρίς εισιτήρια επειδή θέλουν να βρίσκονται κοντά στην ομάδα τους και να παρακολουθούν τον αγώνα με άλλους πιστούς, ακόμη και σε τοπικά μπαρ, με συνεπακόλουθη αύξηση τζίρου για τις ντόπιες επιχειρήσεις», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την έκδοση βίζας για ξένους επισκέπτες με εισιτήρια για αγώνες.