Κατώτατος μισθός: 1,5 εκατ. οι ωφελούμενοι - Τα επιδόματα που αυξάνονται και οι τριετίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: 1,5 εκατ. οι ωφελούμενοι - Τα επιδόματα που αυξάνονται και οι τριετίες
Σε περίπου 1,5 εκατ. ανέρχονται οι ωφελούμενοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων -πέραν μισθωτών και ανέργων- αλλά και των δικαιούχων άλλων επιδομάτων.

Σε περίπου 1,5 εκατ. ανέρχονται οι ωφελούμενοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων -πέραν μισθωτών και ανέργων- αλλά και των δικαιούχων άλλων επιδομάτων.

Η τέταρτη διαδοχική αύξηση από το 2019, θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, προσθέτοντας τρεις επιπλέον μισθούς στο εισόδημα των εργαζομένων. «Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται γιατί το επιτρέπει η οικονομία μας και γιατί πρέπει ο παραγόμενος εθνικός μας πλούτος να διανέμεται με όρους δικαιοσύνης» επεσήμανε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Με προσεκτικά βήματα και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Με την τέταρτη διαδοχική αύξηση από το 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%. Έχουν προστεθεί δηλαδή ετησίως τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων».

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία, ιδίως μετά και το ξεπάγωμα, ύστερα από 12 χρόνια, των τριετιών. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους.

Με μία τριετία ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρεις τριετίες ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει προς τα πάνω και 13 κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων. Όπως την Ειδική παροχή μητρότητας, που πρόσφατα επεκτάθηκε και για τις μισθωτές μητέρες, καταβάλλεται για εννέα μήνες και ισούται με τον κατώτατο μισθό. Το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων, που καταβάλλεται εφάπαξ, αυξάνεται όσο και κατώτατος μισθός κατά 6,4%. Δηλαδή με την αύξηση ανέρχεται στα 764 ευρώ.

Επίσης το επίδομα ανεργίας που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού και αφορά 502.745 δικαιούχους. Από 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας αυξάνεται στα 509,71 ευρώ τον μήνα, 110 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με το 2019.

Αναλυτικά, οι 13 κατηγορίες επιδομάτων Επιδομάτων και Προγραμμάτων που συναρτώνται από τον κατώτατο μισθό:

Την ίδια στιγμή, σημαντικό είναι και το όφελος για τους εργαζομένους µε προϋπηρεσία που αμείβονται µε τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικότερα:

Εξάλλου, με απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου, η περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στη Βιομηχανία και το λιανεμπόριο επεκτείνεται έως την 1η Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηθεοδοσίου: Ναι στην αύξηση του κατώτατου αλλά χωρίς ελάφρυνση βαρών των ΜμΕ ο λογαριασμός δεν βγαίνει

Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί τη «ροπή κατανάλωσης» στην αγορά

ΓΣΕΕ: Κατώτατος μισθός αναντίστοιχος των αναγκών των εργαζομένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider