TEKA: Πότε θα είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης και επένδυσης των εισφορών του

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TEKA: Πότε θα είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης και επένδυσης των εισφορών του
Μέχρι σήμερα στο Ταμείο έχουν ενταχθεί εθελοντικά μόνο 2.500 ασφαλισμένοι, καθώς δεν έχει «τρέξει» ακόμη η ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να πειστούν να έρθουν στο ΤΕΚΑ νέοι ασφαλισμένοι έως 35 ετών.

To TEKA περπατάει στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και είναι έτοιμο, εντός του 2024, να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης και επένδυσης των εισφορών που έχει συγκεντρώσει και οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε καταθέσεις που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Το ΤΕΚΑ, αυτή τη στιγμή έχει γύρω στις 350.000 ασφαλισμένους, 140.000 εργοδότες και γύρω στα 110 – 120 εκατομμύρια υπό διαχείριση» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Στις επόμενες δεκαετίες υπολογίζεται, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, το ΤΕΚΑ να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τους 400.000 εργοδότες και τα 80 δις. ευρώ αποθεματικό.

Οι ασφαλισμένοι γεννημένοι μετά το 1987, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό «κουμπαρά», στον οποίο θα συσσωρεύονται οι εισφορές ενώ θα έχουν τρεις επιλογές επένδυσης (μηδενικού, μέτριου και μεγάλου ρίσκου).

Οι αποδόσεις στο μέλλον θα κυμαίνονται από 43% έως 68% ,ενώ στην περίπτωση πτωτικής πορείας των αγορών η πολιτεία θα εγγυάται 100% το σύνολο των εισφορών και κάτι παραπάνω. Οφέλη θα προκύψουν και για την ελληνική οικονομία καθώς τα κεφάλαια θα επενδύονται.

«Ένα κομμάτι από τις εισφορές τις οποίες θα συλλέξει το ΤΕΚΑ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα της αύξηση της παραγωγικότητας, των μισθών και της απασχόλησης και, συνακόλουθα, των δημοσιονομικών εσόδων. Σύμφωνα με υφιστάμενες μελέτες, ακριβώς λόγω των επενδύσεων του ΤΕΚΑ στην Ελληνική οικονομία, σε βάθος 50ετίας τα ΑΕΠ θα είναι κατά περίπου 7% υψηλότερο απ’ ότι θα ήταν χωρίς τις επενδύσεις αυτές» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.

«Το ΤΕΚΑ σύντομα θα βρεθεί να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επετειακή εκδήλωση του Ταμείου. «Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να επενδυθούν και να επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία. Τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού είναι μεγάλοι επενδυτικοί αιμοδότες. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και εδώ».

Εθελοντική ένταξη

Το νέο επικουρικό ανήκει στον πρώτο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης για το οποίο η ασφάλιση είναι εκ του νόμου υποχρεωτική και εντάσσονται οι νέοι με την έναρξη της ασφάλισή τους καθώς και όσοι είναι έως 35 ετών ακόμη και αν είναι στο επικουρικό του ΕΦΚΑ (ΕΤΕΑΕΠ).

Μέχρι σήμερα στο Ταμείο έχουν ενταχθεί εθελοντικά μόνο 2.500 ασφαλισμένοι, καθώς δεν έχει «τρέξει» ακόμη η ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να πειστούν να έρθουν στο ΤΕΚΑ νέοι ασφαλισμένοι έως 35 ετών.

Οσοι μεταφερθούν από άλλα επικουρικά ταμεία στο ΤΕΚΑ δεν χάνουν τα δικαιώματα, καθώς στο τέλος της διαδρομής τους, ο χρόνος στο παλιό επικουρικό ταμείο θα υπολογιστεί αυτόνομα και θα βγει το ανάλογο ποσό σύνταξης. Για τη σύνταξη από το ΤΕΚΑ απαιτείται κατ΄ ελάχιστο 15ετής ασφάλιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

2 χρόνια ΤΕΚΑ: Απολογισμός και τα νέα δεδομένα για την επικουρική ασφάλιση των νέων

Τσακλόγλου: Η δημιουργία του ΤΕΚΑ μετριάζει την έκθεση από τον δημογραφικό κίνδυνο

ΤΕΚΑ: Παράταση ενός έτους για το be.teka.gov.gr

gazzetta
gazzetta reader insider insider