ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα «ραβασάκια» Ιανουαρίου - Μια εβδομάδα προθεσμία για την πληρωμή τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα «ραβασάκια» Ιανουαρίου - Μια εβδομάδα προθεσμία για την πληρωμή τους
Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τους είναι η 29η Φεβρουαρίου 2024.

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιανουαρίου 2024 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.

Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τους είναι η 29η Φεβρουαρίου 2024. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει οι 733.000 ήδη οφειλέτες του ΕΦΚΑ - ΚΕΑΟ να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις παλαιές οφειλές τους, για να πάρουν την ασφαλιστική ικανότητα που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στις παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλισμένοι στον κλάδο υγείας του Οργανισμού.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουν από 1η Μαρτίου πρόσβαση μόνο στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, αλλά δεν θα δικαιούνται εξετάσεις ή φάρμακα δωρεάν ή με συμμετοχή, όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Όσοι δεν αποπληρώσουν τις παλαιότερες οφειλές τους, θα μείνουν από την 1η Μαρτίου χωρίς περίθαλψη και φάρμακα, με εξαίρεση:

  • τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους (ανήλικα τέκνα)
  • τα άτομα με αναπηρία
  • ασφαλισμένους που επλήγησαν από θεομηνίες

Δείτε τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου ΕΔΩ επιλέγοντας «ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ελεύθερους επαγγελματίες» και στην συνέχεια «Εισφορές μη μισθωτών ΕΦΚΑ». Η σύνδεση στην καρτέλα ασφάλισης γίνεται με κωδικούς taxisnet.

Οι νέες εισφορές που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024, κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Ειδικότερα οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κατεβαίνουν» ασφαλιστική κατηγορία επαγγελματίες και αγρότες για να πληρώσουν τις εισφορές τους

Εισφορές: Μια εβδομάδα προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας - Τα ποσά που δίνουν υψηλότερη σύνταξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider