Ιδιοκτήτες ακινήτων: 4 ημερομηνίες «κλειδιά» για να γλιτώσουν έξτρα φόρους και πρόστιμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιδιοκτήτες ακινήτων: 4 ημερομηνίες «κλειδιά» για να γλιτώσουν έξτρα φόρους και πρόστιμα
Τι θα πρέπει να προσέξουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου όσοι απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2023. Εκπνέει ο χρόνος για έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τακτοποίηση τεσσάρων κρίσιμων φορο-υποχρεώσεων από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν την απαραίτητη δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις μισθώσεις του Ιανουαρίου ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, εκπνέει η προθεσμία για τους φορολογούμενους με ασφαλισμένες κατοικίες οι οποίοι για να «κλειδώσουν» την έκπτωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο myPROPERTY.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2023 στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ προκειμένου να μην φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει. Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους. Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι φορολογούμενοι θα λάβουν το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ για το 2024 το οποίο μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024.

Ειδικότερα, η κλεψύδρα αδειάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις εξής φορο-εκκρεμότητες:

  1. Bραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων - Μέχρι την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης οφείλουν να υποβάλουν δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για τις μισθώσεις και τα έσοδα του Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι η σχετική υποχρέωση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Για παράδειγμα για βραχυχρόνια μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία άφιξης 10 Ιανουαρίου και αναχώρησης 15 Ιανουαρίου 2024 η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.
  2. Υποβολή αίτησης χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ 10% για ασφαλισμένες κατοικίες - Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα την σχετική αίτηση στο myProperty, προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται. Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1.000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023. Πάντως από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, χωρίς την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μένουν πολλοί φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024, λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι ήτοι πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.
  3. Οριστικοποίηση Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής - Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024 όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις που είχαν υποβάλει το 2023 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οσοι δεν το πράξουν κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν τα έχουν εισπράξει.
  4. Τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ - Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δέκατης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα - Έως τις 29 Φεβρουαρίου όλα τα εισοδήματα στην ΑΑΔΕ

Εφορία: Ξεκίνησε ο έλεγχος σε φορολογούμενους με αδικαιολόγητες δαπάνες

Ήρθαν για να μείνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9

gazzetta
gazzetta reader insider insider