Ακίνητα Airbnb: Πώς θα γλιτώσετε πρόστιμα και φόρους – Προθεσμία έως 28/2 για διορθώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα Airbnb: Πώς θα γλιτώσετε πρόστιμα και φόρους – Προθεσμία έως 28/2 για διορθώσεις
Γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να τσεκάρουν τα εισοδήματά τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ. Αναλυτικά στοιχεία για όλες τις συναλλαγές θα στείλουν έως 26/2 οι πλατφόρμες. «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες.

Την εικόνα τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ θα πρέπει να τσεκάρουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024. Λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις που αποκτήθηκαν το 2023 θα πρέπει να διορθωθούν καθώς από τον Μάρτιο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων με βάση τα αναλυτικά δεδομένα που θα στείλουν στην ΑΑΔΕ οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VBRO.

Σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες - διαχειριστές ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν τις δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής που υπέβαλαν το 2023 στην ΑΑΔΕ. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημά τους. Όσοι φορολογούμενοι δεν φροντίζουν να οριστικοποιήσουν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν τα έχουν εισπράξει.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ προετοιμάζεται για εκτεταμένες διασταυρώσεις στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. Οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές του 2023 που αναμένεται να αποστείλουν οι διεθνείς πλατφόρμες στον ελεγκτικό μηχανισμό μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2024. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα και κατόχου ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης, σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης κ.α.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αφού θα έχουν στα χέρια τους ένα τεράστιο αρχείο με πληροφορίες, θα διενεργήσουν διασταυρώσεις στοιχείων ενώ προβλέπονται κοινοί και ταυτόχρονοι έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ. Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων.

Παράλληλα οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν έως 20.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι «καμπάνες» είναι μεγαλύτερες καθώς επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider