Με γενναία προκαταβολή ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» - Έρχεται και η Κοινωνική Αντιπαροχή

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με γενναία προκαταβολή ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» - Έρχεται και η Κοινωνική Αντιπαροχή
Μεγάλη «ανάσα» στην πιεσμένη αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσουν τα προγράμματα  «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Στο πρώτο πρόγραμμα μελετάται η χορήγηση μεγάλη προκαταβολής, στο ύψος του 50% της επιδότησης.

Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και η συγκράτηση των τιμών των ενοικίων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται πρόταση απαλλαγής από τον φόρο όσων ιδιοκτητών ακινήτων θα διαθέσουν κλειστά ακίνητα προς ενοικίαση.

Μεγάλη «ανάσα» στην πιεσμένη αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσουν τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της ΔΥΠΑ.

Για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ με την πρόσκληση προς τους δικαιούχους. Μάλιστα η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, μελετά την χορήγηση γενναίας προκαταβολής, που να φτάνει ακόμη και στο 50% της επιδότησης, ως κίνητρο προκειμένου οι δικαιούχοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, να προχωρούν στις εργασίες ανακαίνισης.

Η δράση στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, έως 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως 10.000€. Μπορεί να αξιοποιηθεί από 12.500 ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών τα τελευταία 3 χρόνια.

Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών που:

  • είναι έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα,
  • ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας
  • οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€
  • η κατοικία να µην ήταν δηλωμένη α' κατοικία, ούτε µισθωµένη και να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα Εξοικονοµώ.

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος θα πρέπει να καταθέσει: α) Tιµολόγια που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, β) Ηλεκτρονικό µισθωτήριο µακροχρόνιας µίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Κοινωνική αντιπαροχή

Την άνοιξη αναμένεται να εκδοθεί και η ΚΥΑ του άρθρου 45 παρ. 2 ν.5006/2022 σχετικά με την «Κοινωνική αντιπαροχή», για την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με σκοπό την παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο.

Η δράση αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών και τη διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο, ή την αγορά, ή το μοντέλο rent to own.

«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ διαδεδομένο μέτρο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου το κράτος δίνει σε ιδιώτες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ακίνητά του. Τα χτίζουν, αξιοποιούν το κομμάτι των μισθωμάτων για όση περίοδο έχει συμφωνηθεί και το υπόλοιπο -μέσα στο ίδιο κτίριο για να μην υπάρχει και διάκριση- χρησιμοποιείται για κοινωνική στέγαση με κοινωνικά κριτήρια» ανέφερε στην ΕΡΤ η κα Ζαχαράκη.

Μέσα στο 2024 αναμένεται να τρέξουν οι διαγωνισμοί και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ, ενώ αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές. Από τη ΔΥΠΑ θα υπάρξει η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων.

Στη συνέχεια αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο σε νέους βάσει κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνική αντιπαροχή: Πού θα χτιστούν τα πρώτα σπίτια για την στέγαση των νέων - Πώς θα επιλεγούν οι ανάδοχοι

«Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης της αναβάθμισης κενών κατοικιών - Ποιους αφορά

Ζαχαράκη: Άμεσα στον αέρα το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» - Αφορά 12.500 κατοικίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider