Φορολογικοί παράδεισοι: Η νέα λίστα της ΑΑΔΕ - Οι 42 χώρες

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικοί παράδεισοι: Η νέα λίστα της ΑΑΔΕ - Οι 42 χώρες
Σε 42 ανέρχονται οι χώρες - κρατίδια που περιλαμβάνει ο νέος κατάλογος της ΑΑΔΕ με τους «φορολογικούς παραδείσους». «Μέσα» Αλβανία και Κύπρος.

Στο «κυνήγι» του «βρώμικου χρήματος» που κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν σε φορολογικούς παραδείσους επιδίδεται η ΑΑΔΕ, δημοσιεύοντας την νέα λίστα κρατών που μπαίνουν στο μικροσκόπιό της καθώς έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Ο νέος κατάλογος της ΑΑΔΕ με τους φορολογικούς παράδεισους περιλαμβάνει 42 κράτη που μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών. Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις με επιχειρήσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό και έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Μεταξύ των «ύποπτων» χωρών, συγκαταλέγονται η Αλβανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Μολδαβία. Οι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο όλα τα τιμολόγια δαπανών που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες αλλά και όλα τα παραστατικά διακίνησης προϊόντων και χρημάτων.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις από την άλλη, θα πρέπει να αποδείξουν πως όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες και η αλλοδαπή εταιρία έχει ουσιαστικά επιχειρηματική δραστηριότητα στην χώρα που φιλοξενεί την έδρα της.

Όπως ορίζει απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, «Καθορίζουμε ως κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013, τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα».

Η ΑΑΔΕ θα «ξεψαχνίσει» τα τιμολόγια που προέρχονται από αυτές τις χώρες προκειμένου να διαπιστώσει ότι οι συναλλαγές είναι πραγματικές και νόμιμες και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγή.

Η νέα λίστα των «φορολογικών παραδείσων»

 1. Άγιος Ευστάθιος
 2. Αλβανία
 3. Ανατολικό Τιμόρ
 4. Ανγκουίλα
 5. Ανδόρρα
 6. Βανουάτου
 7. Βερμούδες
 8. Βόρεια Μακεδονία
 9. Βοσνία -Ερζεγοβίνη
 10. Βουλγαρία
 11. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
 12. Γιβραλτάρ
 13. Γκέρνσεϋ
 14. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 15. Ιρλανδία
 16. Κατάρ
 17. Κιργιστάν
 18. Κόσσοβο
 19. Κύπρος
 20. Λιχτενστάιν
 21. Μακάο
 22. Μαλδίβες
 23. Μαυροβούνιο
 24. Μολδαβία
 25. Μογγολία
 26. Μονακό
 27. Μπαρμπάντος
 28. Μπαχάμες
 29. Μπαχρέιν
 30. Μπελίζ
 31. Μποναίρ
 32. Νήσοι Κέϋμαν
 33. Νήσοι Μάρσαλ
 34. Νήσοι Τερκς και Κάικος
 35. Νήσος του Μαν
 36. Ουγγαρία
 37. Παραγουάη
 38. Σάμπα
 39. Σαουδική Αραβία
 40. Τζέρσεϋ
 41. Τοκελάου
 42. Τουρκμενιστάν

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού θα φτάσει ο νέος κατώτατος μισθός το 2024 - Ποιες εταιρείες πρόλαβαν και έδωσαν μεγαλύτερες αυξήσεις

Εφορία: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν για χρηματικές γονικές παροχές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Οι κρίσιμες προθεσμίες

Φόρος κληρονομιάς: Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά - Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά    

gazzetta
gazzetta reader insider insider