Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» της Εφορίας το 2024 – Οι νέοι ελεγκτικοί στόχοι και ποιοι ελέγχονται κατά προτεραιότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» της Εφορίας το 2024 – Οι νέοι ελεγκτικοί στόχοι και ποιοι ελέγχονται κατά προτεραιότητα
Ψηλά στη λίστα βρίσκονται «φρέσκες» υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας, όσοι αγόρασαν ακίνητα με μετρητά, 20.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και καταναλωτικές δαπάνες έως 200.000 ευρώ, ιδιοκτήτες και διαχειριστές τριών ή περισσότερων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το γκάζι των ελέγχων θα πατήσει η ΑΑΔΕ το 2024 με τον ελεγκτικό μηχανισμό να παίρνει «φωτιά» και να βάζει στο «μάτι» νέους ελεγκτικούς στόχους. Στο επίκεντρο βρίσκονται μεταβιβάσεις ακινήτων και βραχυχρόνιες μισθώσεις, επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες διαβίωσης, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που για πρώτη φορά είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με POS αλλά και επιχειρήσεις με μεγάλες επιστροφές φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 προβλέπει πάνω από 40.000 στοχευμένους ελέγχους, 2.500 ελέγχους στη φορολογία ακινήτων εκτός του ΕΝΦΙΑ και 900 έρευνες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλο τελικής μοριοδότησης ενώ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ενεργοποιηθούν νέα ελεγκτικά εργαλεία όπως ο αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας που θα επιτρέπει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων.

Ειδικότερα ψηλά στην λίστα των φοροελεγκτών για το 2024 βρίσκονται:

1. Αγορά ακινήτων με μετρητά. Με ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν ακίνητα με μετρητά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές.

2. Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Όσοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει από το νέο έτος να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Με τα στοιχεί αυτά ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές με δυνατότητα ελέγχου της κίνησης χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Έτσι θα μπορεί μέσω εξπρές διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.

3. Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες. Στις αρχές Ιανουαρίου περίπου 20.000 επαγγελματίες αναμένεται να λάβουν κλήσεις για έλεγχο από την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ αλλά οι καταναλωτικές τους δαπάνες κυμαίνονται από 30.000 έως και 200.000 ευρώ

4. Εγκατάσταση POS σε 35 κλάδους. Από το νέο έτος θα πρέπει να διαθέτουν POS μεταξύ άλλων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες. Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά θα αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS. Σε όσους δεν έχουν εγκαταστήσει POS θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ οι επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Νοεμβρίου - Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 ως 50.000 ευρώ

Συντελεστές ΦΠΑ: Μόνιμα στο 13% τα αναψυκτικά στο «ράφι» - Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΕΘΟ

Νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Πώς η Εφορία «ξετρυπώνει» τζίρους και εισοδήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider