Ολοταχώς προς τη σύνταξη και το 2023 - Ποιους συμφέρει η υποβολή αίτησης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοταχώς προς τη σύνταξη και το 2023 - Ποιους συμφέρει η υποβολή αίτησης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο
Οι αυξημένοι ρυθμοί συνταξιοδοτήσεων και το 2023 οφείλονται στο «μπόνους» που θα λάβουν όσοι καθίστανται συνταξιούχοι φέτος, λόγω του υψηλού πληθωρισμού του 2022, κάτι που όπως φαίνεται δε θα επαναληφθεί το 2024

Θα ξεπεράσουν τις 190.000 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αναμένεται να υποβληθούν προς τον ΕΦΚΑ έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου του 2023, από ασφαλισμένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τις -μέχρι στιγμής - εκτιμήσεις υψηλόβαθμων παραγόντων του Φορέα, φέτος οι αιτήσεις δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 200.000, αλλά θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα. Στο μεταξύ, αρκετοί από εκείνους που θα βγουν στη σύνταξη θα συνεχίσουν να δουλεύουν, έχοντας για όσο διάστημα εξακολουθούν να ασφαλίζονται μείωση του μισθού τους κατά 10% αλλά όχι της σύνταξης, σύμφωνα με την σχετική διάταξη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2021 είχαν φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ των 212.151, ενώ και το 2022 άνοιξαν την «πόρτα της εξόδου» 211.133 ασφαλισμένοι. Μέχρι τον φετινό Σεπτέμβρη είχαν υποβληθεί 164.000 περίπου αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, οι αυξημένοι ρυθμοί συνταξιοδοτήσεων και το 2023 οφείλονται στο «μπόνους» που θα λάβουν όσοι καθίστανται συνταξιούχοι φέτος, λόγω του υψηλού πληθωρισμού του 2022, κάτι που όπως φαίνεται δε θα επαναληφθεί το 2024.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν το 2023 θα ωφεληθούν από τον υψηλό πληθωρισμό 9,5% του 2022 κατά τον υπολογισμό της σύνταξης τους (ανταποδοτικό σκέλος), ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2024 θα κερδίσουν ένα ακόμη ασφαλιστικό έτος, αυξάνοντας λίγο το ύψος της σύνταξής τους.

Ο νέος συνταξιούχος που συνταξιοδοτείται εντός του 2023, θα λάβει αύξηση 7,75% στην εθνική σύνταξη αλλά οι συντάξιμες αποδοχές θα αναπροσαρμοστούν με τον πληθωρισμό που είναι 9,5%, οπότε θα είναι κάπως ευνοημένος -σε σχέση με τους ήδη συνταξιούχους- λόγω πληθωρισμού.

Εκείνοι που θα συνταξιοδοτηθούν εντός του 2024, θα λάβουν στην εθνική σύνταξη αύξηση 7,75% και επιπλέον την αύξηση του 2023 που θα είναι 3% και οι συντάξιμες αποδοχές τους θα αναπροσαρμοστούν με τον πληθωρισμό του 2022 (9,5%) και τον πληθωρισμό του 2023 (4%).

«Μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα προτιμήσουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του έτους, προκειμένου να τύχουν αυτής της ευνοϊκής συνταξιοδοτικής μεταχείρισης, η οποία δεν θα ισχύει για τη συνταξιοδότηση εντός του 2024» επισημαίνουν νομικοί κύκλοι.

Από το 2025 οι νέες συντάξεις αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερες, καθώς αφενός ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, αφετέρου οι συντάξιμες αποδοχές θα αναπροσαρμόζονται στο εξής με βάση τον δείκτη μεταβολής των μισθών και όχι με βάση τον πληθωρισμό.

Οι κερδισμένοι του 2023

Οσοι αποχωρήσουν με αίτηση έως την τελευταία εργάσιμη του 2023, βγαίνουν ωφελημένοι στα εξής:

  • Παίρνουν διπλή αύξηση στην κύρια σύνταξη. Η μία αύξηση αφορά τον υπολογισμό του ανταποδοτικού της σκέλους, δεδομένου ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αυξήσει τις αποδοχές από την εργασία για τα έτη 2002-2023, ενώ η δεύτερη αύξηση είναι η οριζόντια 3% που αφορά όλους.
  • Εξασφαλίζουν επικουρική σύνταξη με 15ετία ως ελάχιστο χρόνο ασφάλισης σε όλα τα Ταμεία, βάσει σχετικής διάταξης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επομένως όσοι έχουν σκοπό να αποχωρήσουν έως το τέλος του 2023 και δεν είχαν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα και στην επικουρική, για να βγουν με τις ίδιες προϋποθέσεις ασφάλισης που απαιτεί η κύρια σύνταξη, έχουν πλέον την ευκαιρία να το πράξουν άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους υποψήφιους συνταξιούχους από το Δημόσιο, υπάρχει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία σε λειτουργία, στον ιστότοπο του φορέα (www.efka.gov.gr) που παρέχει τη δυνατότητα στον πολίτη να παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, αφού προηγουμένως έχουν προβεί σε αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών taxis, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Ηλ. Υπηρεσίες -> Θεματική ενότητα: Δημόσιοι Υπάλληλοι & ΝΠΔΔ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> «Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης κύριου φορέα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Από την Πρωτοχρονιά βάζουμε τέλος στο άδικο «πέναλτι» του 30% για όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται

Προϋπολογισμός 2024 – Τι φέρνει σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, οικογένειες με παιδιά

ΟΟΣΑ: Τα 64,4 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες - Πόσο είναι στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider