«Γκάζι» για την απομείωση των εκκρεμών συντάξεων - Στο στόχαστρο επικουρικές, διεθνείς και δημοσίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γκάζι» για την απομείωση των εκκρεμών συντάξεων - Στο στόχαστρο επικουρικές, διεθνείς και δημοσίου
«Ο ΕΦΚΑ ανήκει στο κλαμπ των χωρών που μπορούν να εκδώσουν σύνταξη σε περίπου λιγότερο από 2 μήνες, όταν η Γερμανία είναι περίπου στις 74 ημέρες» ανέφερε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλ. Βαρβέρης - Στόχος ο μηδενισμός των συντάξεων του Δημοσίου, η δραστική μείωση των εκκρεμών διεθνών συνταξιοδοτικών αιτημάτων και η απονομή των 40.000 επικουρικών.

Σε τρία μέτωπα εξελίσσεται η προσπάθεια του ΕΦΚΑ να απομειώσει το στοκ των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών αιτημάτων, που υπολογίζεται πως προσεγγίζουν τα επίπεδα των 30.000 αιτήσεων.

Μέσα στα τελευταία 2,5 έτη έχουν απονεμηθεί πάνω από 680.000 συντάξεις, ενώ κατά μέσο όρο εκδίδονται 1.100 αποφάσεις την ημέρα, «ρίχνοντας» τον μέσο όρο αναμονής ενός συνταξιοδοτικού αιτήματος στις 60 περίπου ημέρες.

Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως οι εκκρεμότητες έχουν πέσει και εκεί κατακόρυφα, καθώς από τις 83.000 εκκρεμότητες που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2022, έχουν παραμείνει πια οι 40.000, καθώς οι υπόλοιποι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων έχουν λάβει προκαταβολή ή το σύνολο της σύνταξής τους.

«Ο ΕΦΚΑ ανήκει στο κλαμπ των χωρών που μπορούν να εκδώσουν σύνταξη σε περίπου λιγότερο από 2 μήνες, όταν η Γερμανία είναι περίπου στις 74 ημέρες» ανέφερε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλ. Βαρβέρης.

Ο κ. Βαρβέρης, θέτοντας τους επόμενους στόχους του ΕΦΚΑ ανέφερε πως «πρώτο μας μέλημα είναι να διατηρηθεί αμείωτος ο ρυθμός έκδοσης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων και να μειωθεί έτι περαιτέρω». Επισήμανε ότι ο στόχος που έχει θέσει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης είναι «στο τέλος του χρόνου να έχουμε πέσει από τα 31.000 ληξιπρόθεσμα αιτήματα συνταξιοδότησης σε περίπου 25.000». Σημείωσε ωστόσο πως πολλά από αυτά τα αιτήματα δεν είναι εύκολο να βγουν καθώς είτε εκκρεμούν αποφάσεις από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), είτε υπάρχουν οφειλές, ή δεν έχουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Στο επίκεντρο της «ομάδας κρούσης» του φορέα βρίσκεται ο μηδενισμός των συντάξεων του Δημοσίου, η δραστική μείωση των εκκρεμών διεθνών συνταξιοδοτικών αιτημάτων και η απονομή των 40.000 επικουρικών με διαδικασίες fast track.

Συντάξεις του Δημοσίου

Στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, μέσω του e-ΔΑΥΚ, δηλαδή του ηλεκτρονικού Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης, προχωρά ο Φορέας.

Ο ΕΦΚΑ εισάγει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην πληροφόρηση που ενσωματώνει αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης του δημοσίου υπαλλήλου και ενισχύει ακόμα περισσότερο το στοιχείο της αυτοματοποίησης στη διαδικασία απονομής των συντάξεων του δημοσίου τομέα, με την προσθήκη νέων πεδίων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη χρήση διαδοχικής ασφάλισης, τον χρόνο υπηρεσίας δημοσίου υπαλλήλου στο εξωτερικό κ.ά..

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο φορέας απέσπασε την κορυφαία διάκριση και το βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2022 στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» για την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, σε πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς όλων των κατηγοριών.

Επικουρικές συντάξεις

Στο μεταξύ άμεσα θα εκδοθούν 15.000 επικουρικές συντάξεις, που εκκρεμούν, καθώς η διάταξη, που έρχεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα ενιαιοποιεί τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα τέως Ταμεία.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου η 15ετία θα αρκεί για να θεμελιώνεται το δικαίωμα χορήγησης της επικουρικής σύνταξης, είτε ο ασφαλισμένος έχει ένα ταμείο, είτε συμπληρώνει τη 15ετία σε περισσότερα με διαδοχική ασφάλιση. Ευνοημένοι θα είναι οι υπάλληλοι στο Δημόσιο, οι εργαζομένοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α.

Μέσα σε 3 μήνες από την ημερομηνία που ο ασφαλισμένος θα παίρνει την κύρια σύνταξη, θα εκδίδεται και η επικουρική του. Θα ακολουθεί εντός της επόμενης τριετίας ο έλεγχος από τον ΕΦΚΑ για τυχόν διορθώσεις στα ποσά.

Υπενθυμίζεται πως η 15ετία ίσχυε ήδη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά όχι στο Δημόσιο, όπου για την επικουρική έπρεπε να συμπληρώνονται τα ίδια έτη που απαιτούνται για την κύρια σύνταξη (25ετία, 35ετία). Πλέον οι ασφαλισμένοι θα βγαίνουν νωρίτερα με επικουρική γλιτώνοντας το κόστος των εξαγορών πλασματικών ετών.

Διεθνείς συντάξεις

Σε τροχιά απομείωσης βαίνουν και οι 16.000 εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις, που, επί πολλά έτη, αποτέλεσαν μία «πληγή» στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για τους πολίτες που είτε είχαν εργαστεί στο εξωτερικό κατά το παρελθόν, είτε ανήκουν στον απόδημο ελληνισμό.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, αυτές οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «δύσκολων», καθώς, κατά τη διεκπεραίωσή τους, εμπλέκονται και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης του εξωτερικού, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος εκκαθάρισης δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του φορέα.

Πλέον, η έκδοση των διεθνών συντάξεων επιταχύνεται με την ενεργοποίηση του λογισμικού που αφορά στο «αναλογιστικό ισοδύναμο», το εργαλείο, δηλαδή, που απαιτείται, προκειμένου να γίνει μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών οργανισμών και των συντονισμένων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στους ως άνω οργανισμούς είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση του εσωτερικού συνταξιοδοτικού συστήματος λόγω άσκησης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας.

Στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε και η πλήρης διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI).

Μέσω του συστήματος, διασυνδέονται τα συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών πληροφοριών.

Αυτή η ηλεκτρονική διασύνδεση συμβάλλει στη σημαντική μείωση του χρόνου διακίνησης πληροφορίας μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων των κρατών-μελών, στην κατάργηση της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών, στη βελτίωση της ποιότητας διακινούμενης πληροφορίας, μέσω της τυποποίησης των διαδικασιών και προτυποποίησης εγγράφων, στην αύξηση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς και στην παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των υποθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο αυξάνονται μισθοί και συντάξεις από το 2024 - Πίνακες και παραδείγματα

Απασχόληση συνταξιούχων: Ποιοι θα λάβουν μισθό και σύνταξη χωρίς καμία κράτηση - Τι κίνητρα επανένταξης ισχύουν από το 2024

H συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση, το «εύθραυστο» συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και η μεταρρύθμιση στην επαγγελματική ασφάλιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider