Αντίστροφη μέτρηση για 10 νέα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για 10 νέα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο με τα νέα «όπλα» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός του μήνα στο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δέκα νέα μέτρα που θα φέρουν αύξηση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» για τη χρηματοδότηση νέων παροχών και ελαφρύνσεων.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με επέκταση των POS σε όλα τα επαγγέλματα, καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και ψηφιακών παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών, κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και αλλαγές στον χάρτη των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το οπλοστάσιο του φοροελεγκτικού μηχανισμού ενισχύεται με νέα όπλα που προβλέπουν:

1. Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και η επέκτασή τους θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

2. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

3. Υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, έτσι ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο και ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών

4. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

5. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών για να αποκλειστεί η διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

6. Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και εξόφληση του τιμήματος αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα ύψους 426 εκ. ευρώ εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 ύψους 3 δις. ευρώ εν μέρει με μετρητά.

7. Αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και δημιουργία μητρώου παραβατών

8. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να προβούν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καταβάλλοντας τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.

9. Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση των νομικών προσώπων και των ατομικών επιχειρήσεις με ΚΑΔ θα υπόκειται σε ΦΠΑ, τέλος παρεπιδημούντων και φόρο διαμονής, όπως ισχύει για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

10. Για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης το πρόστιμο αυξάνεται και διαμορφώνεται ανά χρήση στο 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους με ελάχιστο ποσό τα 5.000 ευρώ ενώ σήμερα είναι οριζόντιο στα 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις

Ελεγκτικά Κέντρα: Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, ακίνητα - Στο στόχαστρο φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου

ΑΑΔΕ: Ειδικό γραφείο για πληροφορίες και φορολογικές συμβουλές σε επενδυτές - Τι αναφέρει η απόφαση Πιτσιλή

gazzetta
gazzetta reader insider insider