Για ποια μέτρα στήριξης ψάχνει χρήματα η κυβέρνηση - Προτεραιότητα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποια μέτρα στήριξης ψάχνει χρήματα η κυβέρνηση - Προτεραιότητα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ
Στενά τα δημοσιονομικά περιθώρια λόγω του υψηλού κόστους για αποζημιώσεις στους πληγέντες και αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο Daniel και οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Η απόφαση να μην παραταθεί το market pass για το τελευταίο δίμηνο του έτους, παρά μόνο για τους πληγέντες σε Θεσσαλία και Έβρο, στους οποίους θα χορηγηθεί διπλάσια οικονομική ενίσχυση για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια λόγω του υψηλού κόστους για αποζημιώσεις στους πληγέντες και αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο Daniel και οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, «το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερο, άνω του 1 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη, καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή».

Υπό το βάρος των αυξημένων κονδυλίων για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, το οικονομικό επιτελείο, επανεξετάζει το μέτρο των μειωμένων συντελεστών 13% του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό που η ισχύς τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται πηγές για τη χρηματοδότηση της παράταση του μέτρου για ένα ακόμα εξάμηνο, ωστόσο το κόστος είναι υψηλό καθώς ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα ταμειακά περιθώρια είναι στενά. Το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει με την κατάθεση στη Βουλή του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού του 2024.

Τι ισχύει σήμερα

Ο μειωμένος ΦΠΑ έχει ισχύ έως το τέλος του έτους για:

- Τις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

- Το τουριστικό πακέτο.

- Την εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

- Τον καφέ, τα ροφήματα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

- Στα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα όπου εφαρμόζεται ΦΠΑ 6%.

- Στα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων.

- Στα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

- Στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης.

- Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης,

- Στους απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργασιακός νόμος: Τι αλλάζει από σήμερα σε μισθούς, συμβάσεις, απολύσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα

Εφορία: Νέα εισπρακτικά κέντρα στη μάχη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Μπαταρίες: Αλλάζουν οι επενδυτικές στρατηγικές – Θέμα ημερών το «σήμα» του ΥΠΕΝ για περισσότερα έργα

gazzetta
gazzetta reader insider insider