Επίδομα θέρμανσης: Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά
Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Καταργείται το διπλό επίδομα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικής επιδότησης στην αντλία.  

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρακολουθούν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που έχουν εκτιναχθεί ξανά στα 90 δολάρια το βαρέλι και έχουν το βλέμμα στραμμένο στα δημοσιονομικά περιθώρια για τις παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα χορηγηθεί τη νέα χειμερινή σεζόν με στόχο την στήριξη των νοικοκυριών.

Με τους πρατηριούχους καυσίμων να προβλέπουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στην περιοχή του 1,50 ευρώ το λίτρο στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο του επιδόματος με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αφορούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αντίθετα ανοιχτά είναι τα θέματα που αφορούν το ύψος της ενίσχυσης και τη οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής στην αντλία που εφαρμόστηκε τη περυσινή σεζόν και συμπίεσε τη λιανική τιμή για τα νοικοκυριά σε επίπεδα ακόμη και κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η κατάργηση του διπλού επιδόματος που εφαρμόστηκε πέρυσι για τους νέους δικαιούχους και όσους είχαν μετατρέψει τον καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι.

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά και το συνολικό κόστος για το δημόσιο έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ έναντι 174 εκατ. ευρώ τη προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα υπήρξε τετραπλή παρέμβαση καθώς δόθηκε οριζόντια επιδότηση από το κράτος και τα διυλιστήρια, επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και διπλάσιο επίδομα σε νέους δικαιούχους που εγκαταλείπουν το φυσικό αέριο.

Τα ποσά του επιδόματος κυμάνθηκαν από 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, έφθασαν στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο και στα 1.600 ευρώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Όσον αφορά στα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ισχύουν τα εξής:

  • Εισοδηματικά. Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό να ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Ακίνητη περιουσία. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι έρχεται με τις αυξήσεις στα διόδια στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους - Νέος γύρος επαφών και προτάσεων

Ενέργεια: Έλλειμμα 7 δισ. ευρώ ετησίως στις επενδύσεις στα δίκτυα «βλέπει» η Eurelectric

Αέριο: Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται κόμβος ανεφοδιασμού – Ο «χάρτης» των νέων υποδομών

gazzetta
gazzetta reader insider insider