Κοινωνικός τουρισμός 2023: Οι προϋποθέσεις χορήγησης 300.000 δωρεάν voucher διακοπών - Όλη η απόφαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνικός τουρισμός 2023: Οι προϋποθέσεις χορήγησης 300.000 δωρεάν voucher διακοπών - Όλη η απόφαση
Το φετινό πρόγραμμα θα αφορά 300.000 voucher διακοπών, ενώ οι αιτήσεις των δικαιούχων θα «τρέξουν» -με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις- μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider, το φετινό πρόγραμμα θα αφορά 300.000 voucher διακοπών, ενώ οι αιτήσεις των δικαιούχων θα «τρέξουν» -με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις- μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες , ενώ η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία έως έξι διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:
- των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
- της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Υπενθυμίζεται πως το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος, φορολογικού έτους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000,00€.

Για τους μακροχρόνια άνεργους το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια της υπουργικής απόφασης περί χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.

Οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα όλων των περιοχών προσαυξάνονται κατά 20% για διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Αύγουστο του 2023 και κατά τις περιόδους από 15.12.2023 έως 14.01.2024 και από 26.04.2024 έως 12.05.2024.

Για τα καταλύματα των νήσων Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας καθώς και του νομού Έβρου δεν καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Το ύψος της «επιταγής» για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:

- για τους ενήλικες και παιδιά στο 50% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου
- για τους πολυτέκνους και παιδιά ηλικίας έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου και
- για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω στο 60% της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου.

Κριτήρια μοριοδότησης

Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής:
- Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια
- Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια
- Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο
- Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους – ή του αμέσως προηγούμενου αυτού φορολογικού έτους στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες -, ως εξής:

  • έως 10.000,99: 30 μόρια,
  • από 10.001,00 έως 20.000,99€ : 20 μόρια,
  • από 20.001,00 έως 30.000,00: 10 μόρια

Ολόκληρο το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider