Λαθρεμπόριο-νοθεία καυσίμων: Λουκέτα έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και «καμπάνες» έως 500.000 ευρώ

Μοιράσου το
Λαθρεμπόριο-νοθεία καυσίμων: Λουκέτα έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και «καμπάνες» έως 500.000 ευρώ
«Λουκέτο» από 10 έως και 90 ημέρες σε επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα θα μπορούν πλέον να επιβάλουν όλες οι τελωνειακές υπηρεσίες.

«Λουκέτο» από 10 έως και 90 ημέρες σε επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα θα μπορούν πλέον να επιβάλουν όλες οι τελωνειακές υπηρεσίες αλλά και οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική ή διωκτική αρχή πέραν των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «πέρασε» στη Βουλή επιχειρείται αυστηροποίηση του πλαισίου κυρώσεων.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  1. Όταν προκύπτει λαθρεμπόριο το οποίο βεβαιώνεται μετά την εξέταση δείγματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους κατόπιν ελέγχου που διενεργείται είτε από τις τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ, είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, σφραγίζεται η εγκατάσταση για χρονικό διάστημα από 10 έως και 90 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.
  2. Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων περί εγκατάστασης ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων είναι τα τελωνεία και οι τελωνειακές ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ. Αν κρίνεται αναγκαίο ζητείται η συνδρομή των λοιπών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ καθώς και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
  3. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως και 500.000 ευρώ. Ενδεικτικά σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών – εκροών πρόστιμο από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται.
  4. Κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού δικαστηρίου. Με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί ή έχει ενταχθεί σε ρύθμιση το υπόλοιπο 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9

Εκατοντάδες οι «μεταγραφές» από τον ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ - Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να ενταχθούν από τον Απρίλιο

Εσπευσμένα στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έως τα τέλη Απριλίου ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, Αττικό μετρό, Hellenic Train