Εκατοντάδες οι «μεταγραφές» από τον ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ - Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να ενταχθούν από τον Απρίλιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκατοντάδες οι «μεταγραφές» από τον ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ - Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να ενταχθούν από τον Απρίλιο
Iσχυρό ενδιαφέρον από εκατοντάδες ασφαλισμένους που θέλουν να μεταφερθούν από τον ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ - Δυνατότητα υπαγωγής και σε ασφαλισμένους που δεν υπάγονταν σε υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση

Με 171.000 ήδη ασφαλισμένους, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) υποδέχτηκε το α' τρίμηνο του 2023 τους πρώτους προαιρετικά ασφαλισμένους του, κατόπιν σχετικής αίτησης που υπέβαλλαν στην πλατφόρμα be.teka.gov.gr για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα αφορά αρχικά όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987, ξεκίνησαν να εργάζονται και να ασφαλίζονται για την επικουρική τους στον e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να τη μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο insider.gr, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από εκατοντάδες ασφαλισμένους που θέλουν να μεταπηδήσουν στο ΤΕΚΑ. Μάλιστα για όσους έκαναν τις αιτήσεις τους τον Ιανουάριο, εντός του Απριλίου θα μπορούν να μπουν στους λογαριασμούς τους, μέσω της εφαρμογής myTEKA και να ενημερωθούν για τον ατομικό τους κουμπαρά. Οι εργοδότες έχουν περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου να υποβάλλουν τις σχετικές ΑΠΔ.

Στο μεταξύ από τον επόμενο μήνα θα παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα αίτησης υπαγωγής στο ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, δικαίωμα που θα διατηρούν εφόσον είναι έως 35 ετών.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΕΚΑ που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η/1/2022 με στόχο τους 40.000 ασφαλισμένους ανά έτος, έχει ήδη 171.000 ασφαλισμένους, κάτι παραπάνω από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκατ. ευρώ σωρευμένα κεφάλαια. Το 2040 εκτιμάται πως θα έχει ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένους και πάνω από 15 δις ευρώ σωρευμένα αποθεματικά.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της επικουρικής ασφάλισης που εισάγεται με το ΤΕΚΑ συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο πετυχημένων ευρωπαϊκών κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων και ενισχύει τη διαφάνεια, εξασφαλίζοντας υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης συλλέγονται από τον e-ΕΦΚΑ, αποδίδονται στο ΤΕΚΑ και πιστώνονται στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων.

Για τους μισθωτούς, το ύψος των εισφορών διαμορφώνεται σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη και 3% για τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν και για την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Για τους μη μισθωτούς, το ύψος τους καθορίζεται μέσω της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία υπάγεται ο ασφαλισμένος, μετά από δική του επιλογή. Για την 1η κατηγορία η μηνιαία εισφορά είναι στα 42,76 ευρώ, για την 2η στα 51,53 ευρώ και για την 3η στα 61,40 ευρώ.

Τα επενδυτικά προϊόντα

Έως το 2024 το επενδυτικό προϊόν του Ταμείου θα είναι ένα, το λεγόμενο προεπιλεγμένο (default), που θα εμπεριέχει μίξεις επιλογών ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου.

Ο ίδιος ο ασφαλισμένος δεν θα χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του, καθώς το χαρτοφυλάκιο αυτό θα έχει δομή κύκλου ζωής. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασφαλισμένου, τόσο θα συστήνεται επένδυση με υψηλότερο ρίσκο, ενώ για τους ασφαλισμένους πλησίον της σύνταξης το Ταμείο θα συστήνει επενδυτική επιλογή χαμηλού ή και μηδενικού ρίσκου.

Από το 2025 οι επιλογές των ασφαλισμένων θα διευρυνθούν και πέραν του προεπιλεγμένου προιόντος, ενώ από το 2027 θα προχωρήσει η σύσταση μητρώου επαγγελματιών διαχειριστών επενδύσεων.

Ο ασφαλισμένος θα κατατάσσεται αυτομάτως στο default χαρτοφυλάκιο και θα μπορεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να επιλέξει διαφορετικό χαρτοφυλάκιο ή συνδυασμό χαρτοφυλακίων. Εάν το επιθυμεί, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει το χαρτοφυλάκιό του κάθε τρία χρόνια.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειθωεί τέλος πως καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΕΚΑ αναλαμβάνει ο Κίμων Βολίκας, ο οποίος προσλαμβάνεται από το Ταμείο με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 6 ετών με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης: Η διαδικασία υπαγωγής στο ΤΕΚΑ και οι νέοι κλάδοι που θα ενταχθούν το 2023

Ο Κίμων Βολίκας, ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΕΚΑ

Υπ. Εργασίας: Το ΤΕΚΑ θα γίνει πολύ σύντομα ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτές στη χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider