e-ΕΦΚΑ: Με ταχείς ρυθμούς η αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
e-ΕΦΚΑ: Με ταχείς ρυθμούς η αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία για την εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 80.000.

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία για την εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 80.000.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, επισημαίνει ότι, εφαρμόζοντας τις ίδιες μεθόδους που ακολουθήθηκαν για την έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, η απονομή των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων έχει επιταχυνθεί σημαντικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ενδεικτικό στοιχείο της προόδου που έχει συντελεστεί είναι ότι, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2023, εκδόθηκαν οι πρώτες 15.000 επικουρικές συντάξεις από το σύνολο των εκκρεμοτήτων, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023, εκτιμάται ότι θα εκδοθούν άλλες 25.000, ενώ οι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση των εκκρεμοτήτων θα εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Όμηρο Τσάπαλο, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξάλειψη του «στοκ» των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, είναι η βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track, που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022, η δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα, η απασχόληση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών, η ψηφιοποίηση της υποβολής των νέων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη, που περιορίζει σημαντικά τους χρόνους απονομής, καθώς και η σωστή οργάνωση, το management και η τεχνογνωσία, που διαθέτει ο φορέας. «Πλέον, ο e-ΕΦΚΑ έχει αποδείξει πως παράγει συντάξεις και όχι καθυστερήσεις. Το αποδείξαμε στο μέτωπο των κύριων συντάξεων, όπου εκδόθηκαν πάνω απο 500.000 συντάξεις μέσα σε 24 μήνες. Θα το αποδείξουμε σύντομα και στο μέτωπο των επικουρικών», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Η προκαταβολή, η οποία αναμένεται να χορηγηθεί έως τις 15 Μαρτίου 2023, ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις, λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο, που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου. Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου.

Ταυτόχρονα, 2 σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν τους συνταξιούχους πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του Μαρτίου. Η πρώτη αφορά την εφάπαξ καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν ωφελήθηκαν καθόλου ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που δόθηκαν πρόσφατα και η δεύτερη αφορά τη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Μάλιστα, αυτές δεν είναι οι μόνες παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς, από το τέλος του Δεκεμβρίου 2022 έως και σήμερα, εφαρμόστηκαν και άλλες αυξήσεις, με στόχο τη βελτίωση του εισοδήματος των συνταξιούχων, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως είναι οι μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σε πάνω από 900.000 συνταξιούχους, με εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, οι αυξήσεις της τέταρτης δόσης επανυπολογισμού του ν. Βρούτση σε πάνω από 230.000 συνταξιούχους και οι πρώτες αυξήσεις έως 7,75% για πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, μετά από 12ετία, αλλά και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, με εισόδημα έως 800 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι έδειξε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας - Έτοιμοι ακόμη και για μείωση μισθού οι εργαζόμενοι

Τσακλόγλου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού στοχεύει στην ενίσχυση των χαμηλόμισθων

Βασικό μισθό 1.037 ευρώ προβλέπει η ΚΥΑ για τους καλλιτέχνες - Τα σημεία της ρύθμισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider