Απρίλιος με 5 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Απρίλιος με 5 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση
Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα έχει εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού άρα και για τον δημοσιονομικό χώρο που έχει στη διάθεσή της για νέες παρεμβάσεις στήριξης

Πέντε παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση έως τον Απρίλιο για την ενίσχυση του εισοδήματος 2,4 εκατ. συνταξιούχων, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται η εξαγγελία για την επιστροφή των αναδρομικών από επικουρικές συντάξεις και Δώρα για το επίμαχο 11μηνο (11/6/2015 έως 11/5/2016).

Η επιταγή ακρίβειας και το market pass θα δοθούν με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, μεταξύ αυτών και τους συνταξιούχους, το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου. Έως τις 15 Μαρτίου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι επικουρικής σύνταξης θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο καταβολής ενός επιδόματος της τάξης των 300-400 ευρώ σε όσους συνταξιούχους δεν εισέπραξαν τις αυξήσεις του 2023, λόγω της υψηλής προσωπικής διαφοράς τους, αλλά και σε εκείνους που έλαβαν μηδαμινές αυξήσεις (5-10 ευρώ).

Εντός της εβδομάδας το Γενικό Λογιστήριο θα έχει εικόνα για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο, ενώ θα έχουν δημοσιευτεί όλοι οι λεγόμενοι «πρόδρομοι δείκτες» για την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2022, που θα «αποκαλύψουν» τον δημοσιονομικό χώρο που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις στήριξης.

Αναδρομικά επικουρικών και Δώρων

Εισήγηση για επιστροφή αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επεξεργάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο.

Παρά την δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται υψηλού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η πλήρης επιστροφή τους) η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το σενάριο χορήγησης των αναδρομικών του 11μήνου από Δώρα και επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές.

Μάλιστα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο αναζωπυρώνεται η προοπτική επιστροφής των αναδρομικών στους απόμαχους της εργασίας, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια (λόγω πληθωρισμού) και την ενεργειακή κρίση.

Το σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για πληρωμή των αναδρομικών σε βάθος 3ετίας, προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος του μέτρου σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν προστεθεί και 4ο έτος στις δόσεις, τότε το κόστος μοιράζεται για κάθε έτος σε 500 ως 550 εκατ. ευρώ.

Με 3 δόσεις, οι συνταξιούχοι που διεκδικούν, για παράδειγμα, αναδρομικά 800 ευρώ από τα κομμένα Δώρα, θα λάβουν 300 ευρώ το 2023, 300 ευρώ το 2024 και 200 ευρώ το 2025.

Τα αναδρομικά θα λάβουν τόσο οι συνταξιούχοι που έχουν σε εκκρεμότητα δίκες από αγωγές που άσκησαν ως τον Ιούλιο του 2020, όσο κι εκείνοι που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια (περίπου 700.000 συνταξιούχοι) αλλά έχουν τις ίδιες περικοπές.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση με τους νόμους 4714 και 4734/2020 επέστρεψε αναδρομικά από περικοπές 11 μηνών μόνον για τις κύριες συντάξεις, αποκλείοντας όσους τα πήραν από τα να διεκδικήσουν με αγωγές τα αναδρομικά για τις μειώσεις στις επικουρικές και στα Δώρα.

Προκαταβολές επικουρικών συντάξεων

Προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν ως και τις 8.000 ευρώ θα πληρωθούν ως τις 15 Μαρτίου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ταχεία απονομή επικουρικών συντάξεων, προβλέπεται προκαταβολή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους με εκκρεμή αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, η οποία έχει υποβληθεί πριν την 1η.7.2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Προϋπόθεση για την προκαταβολή είναι να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) επικουρικής ασφάλισης, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε Ταμείο που έχει ενταχθεί στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Η προκαταβολή καταβάλλεται στους δικαιούχους έως τη 15η.3.2023 και το ύψος της ανέρχεται στο γινόμενο του αριθμού των μηνών που μεσολαβούν από την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2023. Τα ποσά της προκαταβολής είναι α) 100 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, β) 50 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας, και λόγω θανάτου, γ) 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα.

Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και ανεκχώρητη αλλά θα συμψηφίζεται με τα ποσά επικουρικής σύνταξης που θα χορηγηθούν με την οριστική απόφαση στους συνταξιούχους. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έχει αίτηση σε εκκρεμότητα για 20 μήνες θα πάρει προκαταβολή 100 ευρώ το μήνα, άρα 2.000 ευρώ. Αν η επικουρική είναι 180 ευρώ, θα έχει λαμβάνειν άλλα 80 ευρώ υπόλοιπο αναδρομικών για το ίδιο διάστημα, δηλαδή άλλα 1.600 ευρώ.

Επίδομα στους συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά

Nέα παρέμβαση για τις συντάξεις με προσωπική διαφορά που έμειναν εκτός αυξήσεων ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Tον Φεβρουάριο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, θα ανακοινωθεί η χορήγηση του νέου επιδόματος που θα δοθεί λίγο πριν το Πάσχα.

Η έκτακτη ενίσχυση θα αφορά τους 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις τους φέτος, ή κάποια άλλη παροχή από αυτές που δόθηκαν στο τέλος του 2022 (την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα), ενώ ταυτόχρονα, δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Την περίμετρο των δικαιούχων «φωτογράφισε» ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας πως «το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών».

Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη το ύψος του ποσού (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 300-400 ευρώ), ούτε η χορήγησή του (κλιμακωτά ή οριζόντια), πηγές του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην περίμετρο των δικαιούχων και οι συνταξιούχοι που έλαβαν μεν αύξηση αλλά οριακή τον Ιανουάριο (της τάξης των 5-10 ευρώ για παράδειγμα) μετά τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς τους.

Μarket Pass

Από σήμερα έως και τις 15 Μαρτίου αναμένεται να παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του Market Pass (vouchers.gov.gr) προκειμένου οι δικαιούχοι να εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet και να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Η ενίσχυση θα είναι ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.

Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής: άγαμοι ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έγγαμοι εισόδημα 24.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) και οι μονογονεϊκές οικογένειες εισόδημα έως 24.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο).

Eπιταγή ακρίβειας

Στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ενόψει εορτών του Πάσχα (από 250 έως 300 ευρώ) σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Παράλληλα αναμένεται έξτρα καταβολή επιδομάτων στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού Α21.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι έλαβαν το αντίστοιχο επίδομα τα Χριστούγεννα, δηλαδή όσοι λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
  • συνταξιοδοτικές παροχές του Δημοσίου.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ.
  2. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναδρομικά «κουβαλούν» οι συντάξεις Μαρτίου - Ποιοι θα τις λάβουν νωρίτερα

Χατζηδάκης: 100 ευρώ καθαρά ανά μήνα για επικουρικές συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί ως 15/3

Ήρθε η ώρα των αυξήσεων στις συντάξεις 1,7 εκατ. δικαιούχων - «Κλειδί» η προσωπική διαφορά