Με δύο ταχύτητες η συνταξιοδότηση στο Δημόσιο - Ποιοι μπορούν να βγουν με μειωμένη πριν τα 62 έτη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δύο ταχύτητες η συνταξιοδότηση στο Δημόσιο - Ποιοι μπορούν να βγουν με μειωμένη πριν τα 62 έτη
Άμεσα θιγόμενοι είναι περίπου 1.000-2.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλαν αίτηση μειωμένης σύνταξης.

Υπουργική απόφαση πρόκειται να εκδώσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας για την συνταξιοδότηση των υπαλλήλων στο Δημόσιο, μετά την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υποστηρίζει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένα όρια σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη ισχύος της. Για εκείνους οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την έναρξη ισχύος της αναμενόμενης διάταξης, θα επιβληθούν τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης. Δηλαδή, από το 2023 και εφεξής καταργείται αυτό το δικαίωμα.

Συνεπώς εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη, με την προϋπόθεση να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση ή να το κάνουν εντός του 2022 και να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010.

Σημειώνεται πως με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καταργείται το δικαίωμα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους και αποδέχεται τα 62 έτη ως βάση αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Αμεσα θιγόμενοι είναι περίπου 1.000-2.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλαν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το Δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι, έως το τέλος Αυγούστου και έως τότε, απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Με τη γνωμοδότησή του το νομικό συμβούλιο δεν αποδέχεται τη συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ο έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, μετά την 1.1.2022.

Αντίθετα, ως βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις, ήδη από το 2015.

Oι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη (και με εξαγορά πλασματικών ετών) στις εξής περιπτώσεις:

  • Ανδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
  • Ανδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.
  • Ανδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Εξαγορά πλασματικών στο Δημόσιο

Η εξαγορά πλασματικών στο Δημόσιο αξιοποιείται για τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων. Η έξοδος μπορεί να έρθει ως και 7 χρόνια νωρίτερα από το όριο ηλικίας που θα συνταξιοδιοτούνταν οι υπάλληλοι με τον καταγεγραμμένο ασφαλιστικό τους χρόνου.

Για παράδειγμα, υπάλληλος που κλείνει τα 61 το 2022 και έχει προσληφθεί μετά το 1983, αλλά δεν συμπληρώνει 25ετία το 2011, θα βγει στα 67. Μπορεί να αναγνωρίσει όσα έτη του λείπουν για την 25ετία το 2011, οπότε θα έχει συμπληρώσει συνολικά 36 έτη ως το 2021 και θα βγει στα 61,6.

Επειδή όμως η θεμελίωση του 2011 του επιτρέπει να υπερβεί την 25ετία με αναγνωρίσεις, μπορεί να πάρει επιπλέον πλασματικά έτη για να έχει τα 36 έτη το 2019 και να βγει με το όριο ηλικίας των 60 ετών και 6 μήνες, δηλαδή βγαίνει άμεσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλόκο στο δικαίωμα πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο - Για ποιους θα ισχύσουν τα νέα όρια ηλικίας

Τριπλή αύξηση στις συντάξεις το 2023 - Οι κερδισμένοι και τα ποσά που θα λάβουν

Αύξηση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το «κοινωνικό πακέτο» της ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider