ΑΑΔΕ: Αγώνας ταχύτητας για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Αγώνας ταχύτητας για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή
Μέχρι τις 10 Μαΐου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία για την έκδοση του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας για 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Αντιμέτωπη με το χρόνο βρίσκεται η ΑΑΔΕ, καθώς «τρέχει» να προλάβει να αναρτήσει τα «ραβασάκια» του νέου ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και να εκδώσει το «λογαριασμό» της επιστρεπτέας προκαταβολής για 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος έως τις 10 Μαΐου με πηγές από την ΑΑΔΕ να αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στους ελέγχους που γίνονται για να αποφευχθούν λάθη στον καταλογισμό του φόρου και άδικες χρεώσεις. Ωστόσο η καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσής του θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 καθώς ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Αμέσως μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» την εκκαθάριση της επιστρεπτέας προκαταβολής για 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Από τα 8,3 δισ. ευρώ του κρατικού δανείου που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής θα κληθούν να πληρώσουν 3 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Μαΐου η ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει αναρτήσει τα ποσά της επιστρεπτέας προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 31 Μαΐου 2022 για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% ή αν θα επιλέξουν τις 96 άτοκες δόσεις. Σε περίπτωση που η ΑΑΔΕ δεν προλάβει να αναρτήσει εγκαίρως το «λογαριασμό» της επιστρεπτέας στους φορολογούμενους τότε είναι πιθανόν η προθεσμία να παραταθεί κατά ένα μήνα και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2022, ημερομηνία που εκπνέει κανονικά η πληρωμή της πρώτης από τις 96 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας. Με βάση το σημερινό καθεστώς όσοι επιλέξουν να αποπληρώσουν σε μία δόση ολόκληρο το ποσό θα πρέπει να το κάνουν έως τις 31 Μαΐου ενώ από τον Ιούνιο ξεκινά η αποπληρωμή σε δόσεις.

Τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα εμφανιστούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Κατόπιν ο δικαιούχος θα κληθεί να επιλέξει εάν το ποσό που του αναλογεί θα το εξοφλήσει εφάπαξ με έκπτωση 15% ή σε έως και 96 άτοκες δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider