Επιστρεπτέα προκαταβολή-κρατικές ενισχύσεις: Πώς δηλώνονται στην Εφορία από τους επαγγελματίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή-κρατικές ενισχύσεις: Πώς δηλώνονται στην Εφορία από τους επαγγελματίες
Νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση των κρίσιμων κωδικών του εντύπου Ε3. Τι ισχύει για το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που διαγράφεται.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τα αποκαλυπτήρια του λογαριασμού της επιστρεπτέας προκαταβολής, η ΑΑΔΕ δίνει νέες οδηγίες σε 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τον τρόπο αναγραφής των κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, πάνω από 5 δισ. ευρώ διαγράφονται και θα επιστραφούν περίπου 3 δισ. ευρώ. Τα ποσά που έλαβαν το 2021 οι φορολογούμενοι θα εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ως προς το λογιστικό χειρισμό η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο.

Πιο συγκεκριμένα, στο έντυπο Ε3 θα δηλωθούν οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 με την ΑΑΔΕ να διευκρινίζει τα εξής:

1. Επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον αυτά καταχωρούνται στα βιβλία τους ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικών καταστροφών καταχωρούνται στον πίνακα Ζ3 στους κωδικούς 196, 296, 396 ή 496 κατά περίπτωση και μεταφέρονται στον πίνακα Ζ1 στα «Ασυνήθη έσοδα και κέρδη» στους κωδικούς 170, 270, 370 και 470 αντίστοιχα.

2. Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τα ποσά των ενισχύσεων αναγράφονται επίσης σε αντίστοιχη επιλογή, του εσωτερικού υποπίνακα των κωδικών 144, 244, 344, 444 του πίνακα ΣΤ κατά περίπτωση ενώ περαιτέρω καταχωρούνται και σε αντίστοιχους κωδικούς του Εντύπου Ε1 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση Α.1118/2021.

3. Στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες, τα ποσά αυτά αναγράφονται στον Πίνακα 10 του εντύπου Ν, κατά περίπτωση.

4. Το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισπράχθηκε από επιχειρήσεις εντός του φορολογικού έτους 2021, εμφανίζεται στο κωδικό 999 του υποπίνακα Ζ3. Είναι προσυμπληρωμένο για πληροφοριακούς σκοπούς.

5. Το ποσό αυτό που εισπράχθηκε εντός του έτους 2021 από φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καταχωρείται στην αντίστοιχη περίπτωση του κωδικού 781-782 του εντύπου Ε1.

6. Ως προς το λογιστικό χειρισμό η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο.

7. Οσον αφορά στον τρόπο και το χρόνο που δηλώνεται στο έντυπο Ε3 το ποσό της ενίσχυσης που δεν επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο από τις επιχειρήσεις, που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι:

- Το ποσό της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο δεν επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις αναγράφεται στους κωδικούς του πίνακα Ζ1 «Σύνολο εσόδων» του Εντύπου Ε3 στο φορολογικό έτος κατά το οποίο το εν λόγω ποσό θα καταστεί δεδουλευμένο και θα αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξης του, ήτοι θα οριστικοποιηθεί η ωφέλεια λόγω μη επιστροφής του.

- Στα νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες, μεταφέρεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος στον κωδικό 001 του Πίνακα 10Α του εντύπου Ν και μέσω αυτού στον κωδικό 513, στο φορολογικό έτος κατά το οποίο το εν λόγω ποσό θα καταστεί δεδουλευμένο και θα αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξης του ήτοι θα οριστικοποιηθεί η ωφέλεια λόγω μη επιστροφής του.

- Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό που δεν επιστρέφεται αναγράφεται στους κωδικούς 144, 244, 344 και 444 του Πίνακα ΣΤ΄ στην ανάπτυξη του σχετικού Υποπίνακα και ειδικότερα στον κωδ.014 «Μη επιστρεπτέο ποσό κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής (αρθρ. τρίτο ν.4684/2020)» δεδομένου ότι το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

8. Για τις επιχειρήσεις που το φορολογικό έτος τους έληξε την 31.12.2021 και το σχετικό ποσό έχει βαρύνει τα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2021, θα καταχωρηθεί στους ανωτέρω κωδικούς του εντύπου Ε3 του ίδιου φορολογικού έτους (2021) και για Ν.Π. /Ν.Ο θα αναγραφεί και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος («έντυπο Ν») του φορολογικού έτους 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αντίστροφη μέτρηση για τον λογαριασμό σε 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για κρατικές ενισχύσεις σε 6+1 αγροτικά προϊόντα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider