«Επιστράτευση» για την έκδοση 80.000 συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο - Οι «Ράμπο» του ΕΦΚΑ και οι αμοιβές τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιστράτευση» για την έκδοση 80.000 συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο - Οι «Ράμπο» του ΕΦΚΑ και οι αμοιβές τους
Από τις 500 νέες προσλήψεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, 100 άτομα ασχολούνται μόνο με την έκδοση συντάξεων επικουρικής ασφάλισης και τα υπόλοιπα 400 με τις κύριες συντάξεις

Στην μάχη απονομής των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται στην αναμονή μέσα στο προσεχές τρίμηνο, έχει ρίξει ο ΕΦΚΑ όλα τα μεγάλα «όπλα» του, προκειμένου να πιάσει τον στόχο που έχει τεθεί για την απομείωση του στοκ των εκκρεμοτήτων έως τον Ιούνιο.

Tον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση υπολείπονταν των 80.000, εκ των οποίων οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν το 2018 αφορούν 1.800, το 2019 4.500 αιτήσεις και το 2020 15.500 αιτήσεις. Συνολικά, οι αιτήσεις για κύρια ασφάλιση στο τέλος Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 141.000.

Μετά τον Ιούνιο, όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην έκδοση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (123.792, εκ των οποίων οι 96.546 είναι ληξιπρόθεσμες) και των εφάπαξ.

Μάλιστα από τις 500 νέες προσλήψεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, 100 άτομα ασχολούνται μόνο με την έκδοση συντάξεων επικουρικής ασφάλισης και τα υπόλοιπα 400 με τις κύριες συντάξεις.

Στη «μάχη» των απονομών έχουν εμπλακεί και οι 100 πτυχιούχοι με 14μηνη σύμβαση (φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι κλπ) αλλά και οι 170 μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ, που απασχολούνται με 12μηνες συμβάσεις και δικαίωμα παράτασης ενός έτους από το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Ηδη έχουν αναλάβει υπηρεσία οι 30 από αυτούς, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα απορροφηθούν και οι υπόλοιποι, πρόκειται να στελεχώσουν τα τμήματα απονομής συντάξεων και το τηλεφωνικό κέντρο 1555.

Διευθυντές και πιστοποιημένοι ιδιώτες

Στις 770 νέες προσλήψεις έρχεται να προστεθεί και η ένταξη νέων διευθυντικών στελεχών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τα νέα στελέχη θα έχουν τριετείς συμβάσεις, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους, με βάση τα διεθνή καλά πρότυπα της δημόσιας διοίκησης, ενώ θα επιλέγονται με διαφανείς διαδικασίες, μετά από δημόσια προκήρυξη.

Τέλος στην διαδικασία απονομής συντάξεων συμμετέχουν σήμερα 458 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι, οι οποίοι στην πραγματικότητα αντιστοιχούν στο 70% των εισηγητών που διαθέτει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στα τμήματα απονομής. Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων από λογιστές και δικηγόρους που δεν έκαναν αίτηση για συμμετοχή στους πρώτους κύκλους πιστοποίησης.

Πριμ παραγωγικότητας και αυξήσεις

Σε ότι αφορά το σύστημα αμοιβών στελεχών αλλά και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, οι απολαβές είναι υψηλές μέσω των πριμ αποδοτικότητας, για όσους εκπληρώνουν τους στόχους της διοίκησης.

Συγκεκριμένα, οι μισθοί των γενικών διευθυντών θα αυξηθούν από τα 2.400 ευρώ έως και τα 4.000 ευρώ, ενώ οι διευθυντές, θα δουν αναπροσαρμογή αποδοχών από τα 1.600 ευρώ στα 2.200 ευρώ.

Τέλος, το πριμ αποδοτικότητας για τους υπαλλήλους του EΦΚΑ θα φτάνει ακόμα και τα 400 ευρώ ανά μήνα (7.800 ευρώ ετησίως), οδηγώντας σε μία αύξηση αποδοχών της τάξης του 30% για τους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Στόχος η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, μέχρι τέλος Ιουνίου

Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων και εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιοι θα δουν περικοπή στη σύνταξή τους από τον Απρίλιο - Εξαιρέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider