Αυτόματη σύνταξη: Με μία αίτηση θα εκδίδονται πλέον από το Δημόσιο - Πότε ξεκινούν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτόματη σύνταξη: Με μία αίτηση θα εκδίδονται πλέον από το Δημόσιο - Πότε ξεκινούν
Μαζί με την αυτόματη έκδοση της κύριας σύνταξης για τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους θα εκδίδεται και το μέρισμα, ενώ σε 2 μήνες θα ακολουθεί η έκδοση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ

Με την ίδια αίτηση θα βγαίνουν από τον Μάιο οι συντάξεις και το εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου που έχουν διανύσει τον εργασιακό τους βίο σε ένα μόνο Ταμείο και δεν έχουν διαδοχική ασφάλιση.

Αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά η ψηφιακή απονομή κύριας σύνταξης για 10.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου, αναφέρουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΕΦΚΑ στο insider.gr. Οι αυτόματες συντάξεις αφορούν τόσο τις νέες αιτήσεις που υποβάλλονται, όσο και το στοκ των εκκρεμών.

Ταυτόχρονα με την αυτόματη έκδοση της κύριας σύνταξης για τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους θα εκδίδεται και το μέρισμα του ΜΤΠΥ, ενώ σε 2 μήνες θα ακολουθεί η έκδοση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ.

Οι υποψήφιοι προς συνταξιοδότηση υπάλληλοι θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά μία αίτηση και αμέσως θα αντλούνται μέσω του ΔΑΥΚ (του Δελτίου Υπηρεσιακής Κατάστασης) οι αποδοχές τους, οι εισφορές στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, καθώς και στο Μετοχικό τους Ταμείο (ΜΤΠΥ).
Με τον τρόπο αυτό θα βγαίνει άμεσα η κύρια σύνταξή του, και δεν θα λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξη ή προσωρινή.

Εφάπαξ και μέρισμα

Το σχέδιο για παράλληλη έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με το εφάπαξ, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στο Δημόσιο, καθώς τα στοιχεία υπολογισμού της σύνταξης (χρόνος ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές) είναι κοινά και για τον υπολογισμό του εφάπαξ.

Ήδη για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης.

Μέσω της ηλεκτρονικής απεικόνισης της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων - ΔΑΥΚ (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) αντλούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για την έκδοση της εφάπαξ παροχής . Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά την διάρκεια του 2021 καταβλήθηκαν 11.375 εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους.

Σε ότι αφορά την απονομή του μερίσματος από το ΜΤΠΥ, ήδη το Ταμείο εφαρμόζει αυτοματοποιημένο σύστημα και μπορεί να πληρώνει στο τρίμηνο από την υποβολή της αίτησης. Ενδεικτικά, το ΜΤΠΥ θα πληρώσει τον Μάιο όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης ως τον Ιανουάριο του 2022.

Κύμα συνταξιοδοτήσεων

Με την αυτοματοποιημένη διαδικασία έκδοσης σύνταξης στο Δημόσιο λύνεται ένα τεράστιο ζήτημα, δεδομένου ότι και από τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι αποχωρήσεις ασφαλισμένων από το Δημόσιο έχουν κορυφωβθεί την τελευταία τριετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 8.191 δημόσιοι υπάλληλοι, το 2020 ο αριθμός τους έφτασε σε 11.367, ενώ το 2021 ξεπέρασαν τις 15.000.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν συνεχίσουν αυτοί οι ρυθμοί αποχωρήσεων στο Δημόσιο, η λύση της αυτόματης σύνταξης δεν θα επιτρέψει να αυξηθεί το στοκ των εκκρεμοτήτων, τουλάχιστον για όσους δεν έχουν επαγγελματική πορεία και σε άλλα ταμεία.

Σημειώνεται πως εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί σπεύδουν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου προς τη σύνταξη την τελευταία 2ετία, «αδειάζοντας» τα Παιδείας και Υγείας.

Σημαντικές απώλειες λόγω συνταξιοδότησης, καταγράφει ακόμη και ο ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκκρεμείς συντάξεις: Φρέναρε ο ρυθμός απονομών τον Φεβρουάριο παρά την συμμετοχή των πιστοποιημένων ιδιωτών

Αδειάζει το Δημόσιο: Προτιμούν τη σύνταξη από την αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι

Συντάξεις: Ρεκόρ απονομών το 2021 - Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάθεσης σε πιστοποιημένους ιδιώτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider