Φορολογικά
24-11-2021 | 07:43

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος τις αποζημιώσεις 

Newsroom
Μοιράσου το
Ακίνητα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Ραβασάκια» με τα ποσά των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων, οι οποίοι μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις εντοπίστηκαν να έχουν εισπράξει ποσά που δεν δικαιούνται. Οι φορολογούμενοι αυτοί ενώ έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2021, δεν είχαν υποβάλει όπως είχαν υποχρέωση τις δηλώσεις Covid ή το ποσό της προκαταβολής που έλαβαν ήταν υψηλότερο από την αποζημίωση που δικαιούνταν.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα λάβουν «κλήση» από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών ενώ με απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος καθορίζεται η διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης σε εκμισθωτές για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» έως και 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφθανε ακόμη και στο 80% του ποσού του μισθώματος.  

Η απόφαση

Με την υπουργική απόφαση δρομολογείται η αναζήτηση των συγκεκριμένων ποσών από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα για την επιστροφή των κρατικών αποζημιώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1. Η ΑΑΔΕ δημιουργεί και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών:

- αναλυτική κατάσταση, ανά ΑΦΜ, των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε ένα από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού, καθώς και

- συγκεντρωτική κατάσταση, ανά ΑΦΜ, των ως άνω υπόχρεων επιστροφής, με το συνολικό για το ως άνω χρονικό διάστημα αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

Οι καταστάσεις είναι σε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία των υπόχρεων επιστροφής (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας/έδρας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ΑΦΜ, ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος) και το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς.

2. Βάσει της συγκεντρωτικής κατάστασης η ΓΔΟΥ αναζητεί την αποζημίωση που έχει καταβληθεί αχρεώστητα, εκδίδοντας καταλογιστική πράξη με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό συνολικά.

3. Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α' 90) Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδου (ΑΛΕ) 1590789001 «Λοιπές Επιστροφές Ποσών». Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, το προς ανάκτηση ποσό επιβαρύνεται επιπλέον με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 οι κρατικές ενισχύσεις για τα μειωμένα ενοίκια με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και καταβολές χρηματικών αποζημιώσεων υπερβαίνουν τα 770 εκατ. ευρώ και αφορούν πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.