ΕΦΚΑ: Στόχος η μείωση των εκκρεμοτήτων έως τον Μάρτιο - Στο στόχαστρο οι στρατηγικά «αμελείς» υπάλληλοι 

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Στόχος η μείωση των εκκρεμοτήτων έως τον Μάρτιο - Στο στόχαστρο οι στρατηγικά «αμελείς» υπάλληλοι 
Οι άριστοι υπάλληλοι θα παίρνουν μπόνους έως και 480 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι στρατηγικά... αμελείς κινδυνεύουν με δυσμενή μετάθεση σε άλλο πόστο ή ακόμη και απομάκρυνση από τον φορέα. 

Στη «μάχη» της απομείωσης των εκρεμμών συντάξεων του ΕΦΚΑ μπαίνουν τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου 1.200 ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και η μεταμνημονιακή δέσμευση για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου.

Τα περιθώρια στενεύουν για το υπουργείο Εργασίας, που έχει να «αναμετρηθεί» με ένα στοκ 129.000 κύριων και 130.000 επικουρικών συντάξεων σε αναμονή, υπό την πίεση των θεσμών που ζητούν «δραστικές λύσεις» μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η έκθεση των θεσμών που θα ανακοινωθεί στις 24 Νοεμβρίου θα αναφέρει, πως η προσπάθεια του υπουργείου στο θέμα των συντάξεων είναι ελπιδοφόρα, με βάση την παρουσίαση που έγινε στα κλιμάκια των δανειστών και τους στόχους οι οποίοι τέθηκαν.

Η στοχοθεσία αυτή, εύλογα μεταφέρεται και στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, που πλέον έχουν ημερήσια υποχρέωση να εκδόσουν 3 συντάξεις, που σημαίνει 60 συντάξεις το μήνα. Αυτός είναι ο αριθμός των συντάξεων που πρέπει οι υπάλληλοι να πετυχαίνουν ώστε να μπορούν να λάβουν και το μπόνους (έως 480 ευρώ μηνιαίως) που προβλέπεται για την επιτευξη των στόχων.

Όλα αυτά για τους άριστους υπαλλήλους, καθώς για τους στρατηγικά... αμελείς υπάρχει ποινολόγιο, που ξεκινά από δυσμενή μετάθεση σε άλλο πόστο και φτάνει μέχρι και την απομάκρυνση από τον φορέα.

Σε «κλοιό» οι εισηγητές - μετακίνηση για τους διευθυντές

Ο ΕΦΚΑ έχει σήμερα 600 εισηγητές για την έκδοση συντάξεων. Δεδομένου ότι ο στόχος είναι 3 συντάξεις ημερησίως (δηλαδή 60 συντάξεις ανά υπάλληλο το μήνα) κρίνεται ρεαλιστικό το σενάριο για 35.000 συντάξεις μηνιαίως μόνο από τους εισηγητές δημοσίους υπαλλήλους.

Ο έλεγχος της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων θα είναι καθημερινός, μέσα από ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που τέθηκε σε λειτουργία και ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις απονομές.

Οι υπάλληλοι που συνεχίζουν να περνούν κάτω από τον πήχη της νέας στοχοθεσίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με μετακινήσεις – μεταθέσεις, ξεκινώντας από τους αρμόδιους διευθυντές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να εξεταστεί ακόμη και η διαγραφή τους από το μητρώο των εισηγητών. Αντίθετα οι υπάλληλοι που πιάνουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με μπόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «πράσινου» κτιρίου στην Λ.Κηφισίας:

  • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει μόλις 2 συντάξεις τον μήνα,
  • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει μόλις 8 συντάξεις τον μήνα,
  • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει 19 συντάξεις τον μήνα,
  • το υπόλοιπο 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει 45 συντάξεις τον μήνα.

Η λειτουργία του Πύργου Ελέγχου

Ο Πύργος Ελέγχου του ΕΦΚΑ, τέθηκε την περασμένη Τρίτη σε πλήρη λειτουργία. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων αλλά και εκείνων που εκδίδονται καθημερινά από τις διευθύνσεις απονομών του Οργανισμού.

Ο Πύργος Ελέγχου επιτρέπει στη Διοίκηση, την Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

- Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.),

- Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.,

- Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,

- Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκκρεμείς συντάξεις: Μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και δυσμενής μετάθεση στους απείθαρχους - Το σχέδιο Χατζηδάκη

Πύργος Ελέγχου ΕΦΚΑ: Το νέο σύστημα παρακολούθησης εκκρεμών και νέων συντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider