Κρίσιμο ραντεβού Χατζηδάκη- θεσμών για τις 130.000 εκκρεμείς συντάξεις και τα 128.000 νέα αιτήματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμο ραντεβού Χατζηδάκη- θεσμών για τις 130.000 εκκρεμείς συντάξεις και τα 128.000 νέα αιτήματα
Η πρωτοφανής δυναμική αύξησης των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, η μεγαλύτερη από το 2019, έχει ανατρέψει το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα της ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέναντι στους θεσμούς

Παράταση για το καλοκαίρι του 2022 παίρνει η προσπάθεια απομείωσης του στοκ των εκκρεμών συντάξεων στον ΕΦΚΑ, που δεν λέει να πέσει κάτω από τις 130.000.

Η πρωτοφανής δυναμική αύξησης των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, η μεγαλύτερη από το 2019, έχει ανατρέψει το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα επίλυσης των εκκρεμοτήτων, για το οποίο έχει δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα βρεθούν σήμερα στην οδό Σταδίου.

Τα νέα αιτήματα συνταξιοδότησης ανέρχονται σε 128.000 για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, καθώς πολλοί ασφαλισμένοι πλησίον της σύνταξης σπεύδουν να αποχωρήσουν, προκειμένου να προλάβουν την αλλαγή των ορίων ηλικίας από το 2022.

Ετσι παρά το «γκάζι» στις απονομές (30.000 εκκαθαρισμένες αιτήσεις το μήνα), οι εκκρεμότητες παραμένουν πάνω από το επιθυμητό όριο. Αλλωστε οι οφειλές προς ιδιώτες συνδέονται με τα προαπαιτούμενα των Bρυξελλών για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 4,12 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2.0.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, προσπαθώντας να πιάσει τον στόχο και να μηδενίσει το στοκ, ρίχνει στη μάχη τρία «όπλα»:

- 1.200 λογιστές και δικηγόρους που θα αναλάβουν από τον Νοέμβριο την διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών αιτημάτων μη μισθωτών
- την ειδική ομάδα εργασίας για συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης (στο «στρατηγείο» του ΕΦΚΑ στην Λ.Κηφισίας) και
- την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ (θα ενισχυθεί με νέα πληροφοριακά συστήματα κόστους 4 εκατ. ευρώ από τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης).

Διασύνδεση ΕΦΚΑ - ΕΡΓΑΝΗ

Η ψηφιακή αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, e-ΕΦΚΑ, ΑΤΛΑΣ) είναι ακόμη ένα μεγάλο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς περιλαμβάνεται την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ και την εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός είναι 44 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι 3.900.000 ασφαλισμένοι και 2.500.000 συνταξιούχοι.

Όπως εξήγησε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τα ψηφιακά έργα που θα «τρέξουν» έως το 2025 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης , το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης «ΕΡΓΑΝΗ» δεν επικοινωνεί επί της ουσίας με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Η απουσία διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων στην εργασία, την ασφάλιση και τη φορολογία εξακολουθεί να δημιουργεί ακόμα και σήμερα παθογένειες που έχουν ως αποτέλεσμα τον πλημμελή έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, των υπερωριών και της φοροδιαφυγής.

Με το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας, θα ενοποιηθούν τα στοιχεία απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους κι έτσι θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των ΑΠΔ , δράση που στοχεύει στην καλύτερη αξιοπιστία και την άμεση αντιπαραβολή των δεδομένων προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Επιπλέον το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία που αφορούν στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ενοποιώντας έτσι και τους τρεις πυλώνες της εργασίας (απασχόληση- ασφάλιση- φορολογία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Τα 3 «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια

Συντάξεις: Ποιοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δρομολογήσουν την αποχώρησή τους από την εργασία στο άμεσο μέλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider