Συντάξεις: Τα 3 «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Τα 3 «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια
Το χρονοδιάγραμμα απομείωσης των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων πήρε νέα αναβολή για το καλοκαίρι του 2022 (ενώ οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις αφορούσαν το διάστημα έως 31/12/2021).

Την «καυτή ανάσα» των θεσμών αρχίζει να νιώθει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, καθώς οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα επίλυσης των εκκρεμών συντάξεων του ΕΦΚΑ, που βρίσκονται σταθερά στις 130.000.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις επικείμενες επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων στο υπουργείο Εργασίας το διάστημα από 16 έως 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.

Οι χρονικές παρατάσεις που έχουν δώσει οι θεσμοί για να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς το χρονοδιάγραμμα απομείωσης των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων πήρε νέα αναβολή για το καλοκαίρι του 2022 (ενώ οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις αφορούσαν το διάστημα έως 31/12/2021).

Η επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, είναι το βασικό πεδίο «τριβής» με τους θεσμούς. Πρόκειται για ποσά που οι δικαιούχοι θα τα λάβουν αναδρομικά, όταν απονεμηθεί η σύνταξή τους και είναι προφανές ότι η εκταμίευσή τους, προβληματίζει.

Η «απάντηση» του υπουργείου στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων έγκειται στην επιτάχυνση του ρυθμού απονομών μέσω της εμπλοκής 2.400 ιδιωτών (δικηγόρων και λογιστών) στην διαδικασία, στην αύξηση της έκδοσης ψηφιακών συντάξεων μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ και στην χορήγηση «γενναίου» μπόνους (περί τα 600 ευρώ το μήνα) στους υπαλλήλους που εργάζονται στο τμήμα των συντάξεων.

Τα «αγκάθια»

Υπό αίρεση θέτουν οι Βρυξέλλες το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 1 .039 δις ευρώ, που αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ζητήσει διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού που κάνουν λόγο για πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία που τα έσοδα των ταμείων έχουν πάρει την κατιούσα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των lockdown στις επιχειρήσεις.

Τέλος εκφράζουν επιφυλάξεις και για το ύψος της δαπάνης για την πληρωμή των συντάξεων και αναδρομικών, καθώς το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού την προσδιορίζει στα 314 εκατ. ευρώ.

Ο αυξημένος ρυθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης που αγγίζει τις 128.000 στο 9μηνο, συνοδεύεται -εκτός από το μηνιαίο ποσό- και με αναδρομικά για όλους αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι την απονομή της σύνταξης. Όσο πιο μεγάλη η περίοδος απονομής, τόσο υψηλότερα τα αναδρομικά που θα κληθεί να καταβάλει ο ΕΦΚΑ.

Επιπλέον εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιευτούν οι δύο πολυαναμενόμενες αποφάσεις για τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι πιλοτική, καθώς αφορά 60.000, περίπου, ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας.

Η δεύτερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά την παρακράτηση της εισφοράς Αλληλεγγύης από τις συντάξεις, και το αν είναι αντισυνταγματική ή όχι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ - Προβληματίζει τις Βρυξέλλες το πλεόνασμα του 1 δισ. ευρώ για το 2022

ΕΦΚΑ: Οι αμοιβές των δικηγόρων και λογιστών που θα εκδίδουν συντάξεις

Αναδρομικά συνταξιούχων: «Μαξιλάρι» 900 + 724 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ το 2022 για το επιπλέον κόστος

gazzetta
gazzetta reader insider insider