ΕΦΚΑ: Στη μάχη των εκκρεμών συντάξεων 1.200 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Στη μάχη των εκκρεμών συντάξεων 1.200 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές
Oι πρώτοι 1.200 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές ετοιμάζονται να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής των 130.000 συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνουν την εκπαίδευση και πιστοποίησή τους οι πρώτοι 1.200 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές και είναι έτοιμοι από αρχές Νοεμβρίου να αναλάβουν καθήκοντα και να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής των 130.000 συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα, μέσα στον Οκτώβριο θα οριστεί η δεύτερη «φουρνιά» ιδιωτών που θα πιστοποιηθεί για να μπει και αυτή στην μάχη των απονομών (εντός του Δεκεμβρίου).

Το κύμα φυγής προς τη σύνταξη φουντώνει ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου, οπότε και αναμένονται ανατροπές στα όρια ηλικίας.

Ετσι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί σπεύδουν να προλάβουν τις αλλαγές και να αποχωρήσουν από την εργασία τους, ανεβάζοντας το στοκ των εκκρεμοτήτων του ΕΦΚΑ, σε μια περίοδο που έπρεπε - σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας - να απομειωθεί. Ετσι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατατέθηκαν 73.049 αιτήσεις συνταξιοδότησης, φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 83.905 και υπολογίζεται να φτάσουν τις 200.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Πως θα εμπλακούν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες

«Σωσίβιο» στην εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων συνιστά η ανάθεση συνταξιοδοτικών υποθέσεων σε πιστοποιημένους ιδιώτες. «Στόχος είναι με την ένταξη των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων να ξεπεράσουμε τις 30.000 εκκαθαρισμένες αιτήσεις το μήνα», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγου.

Βέβαια οι ιδιώτες δεν αναλαμβάνουν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις ασφαλισμένων, παρά μόνο εκείνες που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, όπως επίσης δεν αναλαμβάνουν συντάξεις του Δημοσίου καθώς και περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (είναι αρμοδιότητα της ομάδας που εδρεύει στο «πράσινο κτίριο» στην Κηφισίας).

Οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ, καθώς οι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν τακτική επικοινωνία με τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που θα συνδράμουν στο έργο τους, ενώ δεν θα έχουν πρόσβαση στους φακέλους που βρίσκονται στο στρατηγείο της Κηφισίας.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα αναγράφονται σε σχετική λίστα ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να τους εντοπίζουν και να τους αναθέτουν την υπόθεση. Μετά την ανάθεση, οι ιδιώτες θα εκδίδουν βεβαιώσεις ή σχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Η ανάθεση γνωστοποιείται στον ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης, που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης.

Ο e-ΕΦΚΑ θα ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης και στη συνέχεια θα προχωράει στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Οι αμοιβές των ιδιωτών

Αναλυτικότερα, η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:

  • Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης:

- 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

- 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

  • Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.
  • Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α' 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ

Χρηματικό κίνητρο επιβράβευσης των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ (βάσει ποσοτικών στόχων) για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Το μπόνους αφορά το έτος 2022 και δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ το έτος (600 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο).

Εφαρμόζεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ το οποίο απασχολείται εντός των ετών 2021 ή 2022 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εξυπηρέτηση του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το οποίο ορίζεται με απόφαση του Διοικητή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις 130.510 οι εκκρεμείς συντάξεις - 83.905 νέα αιτήματα στο εξάμηνο

Άρον-άρον προς την σύνταξη: Καταιγισμός αιτήσεων στον ΕΦΚΑ από εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, δημοσίους υπαλλήλους

gazzetta
gazzetta reader insider insider