Μήνας-ορόσημο για την αγορά εργασίας ο Οκτώβρης: Τι ισχύει για αναστολές σύμβασης, Συν-Εργασία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνας-ορόσημο για την αγορά εργασίας ο Οκτώβρης: Τι ισχύει για αναστολές σύμβασης, Συν-Εργασία
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας «αφουγγράζονται» τις πρώτες ενδείξεις της αγοράς και παρακολουθούν με προσοχή το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το οποίο τους μήνες Ιούλιος- Αύγουστος 2021 ήταν... αρνητικό.

Μήνας-ορόσημο για την αγορά εργασίας είναι ο Οκτώβριος, καθώς η τουριστική σεζόν οδεύει προς τη λήξη της, όπως και τα περισσότερα μέτρα στήριξης εργοδοτών και εργαζόμενων, αποκαλύπτοντας έτσι τις αντοχές των επιχειρήσεων και την διάθεση να διατηρήσουν ακέραιο το προσωπικό τους για τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας «αφουγγράζονται» τις πρώτες ενδείξεις της αγοράς και παρακολουθούν με προσοχή το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το οποίο τους μήνες Ιουλίου- Αυγούστου 2021 ήταν... αρνητικό (οι αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις αναγγελίες πρόσληψης).

Έτσι συνεχίζεται έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021 η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ως βασικού άξονα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ φθίνουν μήνα με τον μήνα οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού καθώς οι αναστολές σύμβασης αφορούν πλέον πολύ συγκεκριμένους ΚΑΔ με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Ετσι τον Αύγουστο οι αναστολές σύμβασης ήταν λίγο περισσότερες από 4.000, όταν οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ξεπερνούν τους 37.000.

Τέλος, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων (στις οποίες προστίθενται επιπλέον 50.000 θέσεις) που «έτρεξε» το 2021, έχουν καλυφθεί ήδη οι 80.000 θέσεις, ενώ σήμερα ενεργές είναι περίπου 55.000 θέσεις εργασίας.

Νέες αιτήσεις για το ΣΥΝ-Εργασία

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες που θέλουν να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, θα πρέπει να πληρούν τα απαραίτητα οικονομικά κριτήρια, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που ίσχυαν για την ένταξή τους κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, δηλαδή να έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τις 31 Αυγούστου 2021.

Ειδικά οι επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, μπορούν να εντάξουν στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Οκτώβριο τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναπρόσληψής εντός του 2021.

Για τον μήνα Οκτώβριο δίνεται η δυνατότητα υποβολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό έως την 31η Οκτωβρίου 2021.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ, για τον μήνα Οκτώβριο.

Έως την 11η Οκτωβρίου 2021 δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεωναναδρομικά για το Σεπτέμβριο 2021.

Πληρωμές ΣΥΝ-Εργασία και αναστολών Σεπτεμβρίου

Πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής πληρωμές:

  • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή για το μήνα Σεπτέμβριο
  • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για καλλιτέχνες, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021)
  • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζομένους με δικαίωμα επαναπρόσληψης (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021)
  • Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας-Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2021).

Εποχικό επίδομα

Συνεχίζεται έως την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη λήψη του εποχικού επιδόματος.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως 1.016,40 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που διαθέτουν τουλάχιστον 50 ένσημα για το έτος 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για ένταξη στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider