Όλες οι δράσεις στήριξης της οικογένειας - Άδειες, επιδόματα και προγράμματα εύρεσης εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλες οι δράσεις στήριξης της οικογένειας - Άδειες, επιδόματα και προγράμματα εύρεσης εργασίας
Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία εντάσσονται και δράσεις για την στέγη των νέων οικογενειών, με στόχο την στήριξη νέων ζευγαριών με χαμηλό εισόδημα

Ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για το Δημογραφικό, που στόχο έχουν την στήριξη των εργαζόμενων γυναικών προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια, αλλά και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, προωθεί η κυβέρνηση.

Άλλωστε οι προθέσεις του πρωθυπουργού φάνηκαν ήδη από νωρίς, όταν έναν χρόνο πριν ανακοίνωσε την θέση υφυπουργού αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

«Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών, κοινωνικών και υγειονομικών συνθηκών έθεσε από την πρώτη στιγμή πολύ ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της στήριξης της οικογένειας» δηλώνει στο insider.gr, η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικογένειας και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ενθαρρύνουμε και τους δύο γονείς να συμμετέχουν ισότιμα στην ανατροφή των παιδιών τους και στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της οικογένειας, ενώ με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στοχεύουμε στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωσή τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους».

Δωρεάν στέγη για νέα ζευγάρια

Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία εντάσσονται και δράσεις για την στέγη των νέων οικογενειών, με στόχο την στήριξη νέων ζευγαριών που εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευάλωτων με οικονομικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αξιοποίηση κατοικιών που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου, ώστε αυτά να διατίθενται, πιθανότατα με την φόρμουλα της δωρεάν παραχώρησης χρήσης, σε νέα ζευγάρια, οικονομικά ευάλωτα.

Στόχος είναι η κάλυψη της ανάγκης για πρώτη κατοικία νέων που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, αλλά αδυνατούν να καλύψουν το κόστος του ενοικίου.

Η βασική σκέψη είναι να παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε νέα ευάλωτα ζευγάρια, ακίνητα από το απόθεμα ακινήτων που υπάρχουν στη διάθεση του ελληνικού Δημοσίου. Εναλλακτικά εξετάζεται η παραχώρηση στέγης έναντι χαμηλού ενοικίου.

Προγράμματα απασχόλησης - επιχειρηματικότητας

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να υλοποιηθούν πέντε δράσεις για την γυναίκα και την στήριξη της οικογένειας:

- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις περισσότερες αναπτυγμένες περιφέρειες της χώρας, με έμφαση στις γυναίκες.

- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις γυναίκες.

- Μέσα στο φθινόπωρο, θα υλοποιηθεί πιλοτικά το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς». Στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του από το 2022. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

- Στο πλαίσιο της προώθησης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής θα εφαρμοστεί η δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας για τα βρέφη των εργαζομένων ηλικίας 6 μηνών έως 2,5 ετών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. Θα δίνεται οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις των 100 ατόμων και πάνω, ώστε να μπορούν να έχουν χώρους φύλαξης, όπως επίσης και ανθρώπους που θα φροντίζουν τα βρέφη αυτά.

- Πρόγραμμα επιμόρφωσης 5.000 ανέργων γυναικών σε ψηφιακές δεξιότητες, ως διαβατήριο για καλύτερες δουλειές και εργαλεία επιτυχίας μιας επιχειρηματικής προσπάθειας.

Παράλληλα εξετάζεται η θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας και για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το γαλλικό μοντέλο. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει την απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη που αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής:

Υπενθυμίζεται πως με το νέο εργασιακό νόμο θεσπίστηκαν:

  • Άδεια πατρότητας: 14 ημέρες με αποδοχές έναντι 10 που προέβλεπε η Οδηγία και 2 που ίσχυε μέχρι πρότινος
  • Προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου. Παραμένει η προστασία της εγκύου και εργαζόμενης μητέρας για 18 μήνες μετά τον τοκετό
  • Γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες
  • Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων (π.χ. τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση) για γονείς και φροντιστές
  • Απουσία 2 ημέρες κατ’ έτος με αποδοχές για λόγους ανωτέρας βίας
  • Άδεια φροντιστή για συγγενείς ή συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας 5 ημέρες κατ’ έτος
  • Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου
  • Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου
  • Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider