Φορολογικές δηλώσεις: Μετά τις 20 Μαΐου η πρεμιέρα -Οι ανοιχτές εκκρεμότητες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Μετά τις 20 Μαΐου η πρεμιέρα -Οι ανοιχτές εκκρεμότητες
Δυο μήνες προθεσμία για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι που θέλουν να εξοφλήσουν το λογαριασμό της Εφορίας σε 8 μηνιαίες δόσεις ή να έχουν την έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Δυο μήνες προθεσμία για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι που θέλουν να εξοφλήσουν το λογαριασμό της Εφορίας σε 8 μηνιαίες δόσεις ή να έχουν την έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Η πρεμιέρα της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται για μετά τις 20 Μαΐου καθώς μέχρι τότε θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ να έχουν κλείσει μια σειρά από εκκρεμότητες που συνδέονται με τα εκκαθαριστικά της φορολογικής δήλωσης όπως η κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής διάταξης με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις στο 55% από 100%.

Από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι:

- 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Οσοι εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.

-27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει έως το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Οι αλλαγές στις δηλώσεις

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις έχουν επέλθει οι εξής αλλαγές:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ακυρώνεται το πέναλτι 22% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληγέντες της πανδημικής κρίσης καθώς και τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών. Για τους υπόλοιπους το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του πραγματικού εισοδήματος επιβάλλεται με εκπτώσεις, οι οποίες ενεργοποιούνται ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που συγκέντρωσαν. Οσοι συγκέντρωσαν αποδείξεις πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από 30% επιβάλλεται πέναλτι με συντελεστή 11% αντί 22% που προβλέπει η νομοθεσία. Για όσους συγκέντρωσαν ακόμα μικρότερο ποσοστό αποδείξεων το πρόστιμο είναι κλιμακωτό καθώς εφαρμόζεται συντελεστής 22% στη διαφορά μεταξύ ποσού που κάλυψε και του ποσού που αντιστοιχεί έως το 20% του εισοδήματος και συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ 20% και 30% του εισοδήματος.

2. Τεκμήρια διαβίωσης: Τα τεκμήρια παγώνουν για πληττόμενους επαγγελματίες, εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020, ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2020, όσους εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020, ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια υπό τις εξής προϋποθέσεις:

-Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

-Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

-Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

3. Μείωση προκαταβολής φόρου: Με το μόνιμο ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55% ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).

4. Αναδρομικά συνταξιούχων: Με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για τα έτη 2015 και 2016 θα υπολογιστεί ο λογαριασμός της Εφορίας για τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά το 2020 για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Στα ποσά που εισέπραξαν θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45% ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider