Το σχέδιο απονομής των εκκρεμών συντάξεων και ο «γόρδιος δεσμός» της αμοιβής λογιστών και δικηγόρων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο απονομής των εκκρεμών συντάξεων και ο «γόρδιος δεσμός» της αμοιβής λογιστών και δικηγόρων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων, η οποία «ανοίγει» στην είσοδο πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στον τομέα των απονομών.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, θα υπάρξει ειδικό Μητρώο στο οποίοι θα εγγραφούν όσοι λογιστές και δικηγόροι το επιθυμούν, προκειμένου στην συνέχεια να καταρτιστούν από τον ΕΦΚΑ και στο τέλος να πιστοποιηθούν πριν εμπλακούν στην διαδικασία σύνταξης των φακέλων συνταξιοδότησης.

Οι πιστοποιημένοι «εξωτερικοί συνεργάτες» του ΕΦΚΑ δεν θα εργαστούν μόνο για την απομείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, αλλά θα αναλαμβάνουν και νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, επιταχύνοντας τους ρυθμούς έκδοσής τους, ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί στοκ ληξιπρόθεσμων αιτημάτων.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει από την λίστα των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, ποιος θα αναλάβει τον φάκελο του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιδιώτες θα μπορούν να βεβαιώνουν τον χρόνο ασφάλισης, τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να προχωρούν στη διαπίστωση των λοιπών προϋποθέσεων, στη διαπίστωση ή όχι ύπαρξης οφειλών (για μη μισθωτούςών), στην έκδοση προκαταβολής σύνταξης, όχι όμως και οριστικής, καθώς κάτιν τέτοιο απαιτεί την υπογραφή του αρμόδιου διευθυντή του ΕΦΚΑ.

Στην ίδια τροπολογία θα εξειδικεύεται και το καθεστώς απονομής σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση, με πιθανότερο σενάριο να εκδίδει την σύνταξη ο φορέας στον οποίο έχουν καταγραφεί τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και όχι ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, όπως ισχύει σήμερα.

Παράλληλα συζητείται να λαμβάνεται υπόψη η υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση της σύνταξης του. Ωστόσο κάτι τέτοιο ελλοχεύει κινδύνους για την καταβολή λανθασμένων συντάξεων και τη δημιουργία αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που θα πρέπει να αναζητηθούν.

Το κόστος της ανάθεσης σε ιδιώτες

«Γόρδιο δεσμό» στην όλη διαδικασία εμπλοκής των πιστοποιημένων ιδιωτών στην διαδικασία της απονομής των συντάξεων, συνιστά η αμοιβή τους.

Αυτό που μελετάται είναι να υπάρξει μία ενίσχυση υπό τη μορφή voucher για όποιον ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες είτε λογιστών είτε δικηγόρων που να είναι πιστοποιημένοι και να μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία απονομής της σύνταξής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσία θα κοστολογείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε υπόθεσης. Για παράδειγμα ο συνταξιοδοτικός φάκελος που θα αφορά διαδοχική ασφάλιση θα κοστίζει ακριβότερα, λόγω της πολυπλοκότητας του αιτήματος.

Το voucher θα καλύπτει το κόστος της υπηρεσίας που θα προσφέρουν οι ιδιώτες που θα εγγραφούν στην λίστα του ΕΦΚΑ, όμως μπορεί να υπολείπεται της αμοιβής που ενδεχομένως ζητούν δικηγόροι ή λογιστές εκτός λίστας. Σε αυτούς το επιπλέον κόστος, θα επωμίζεται ο ασφαλισμένος.

«Αν ο πολίτης θέλει να πάει στον κορυφαίο καθηγητή να του βγάλει τη σύνταξη και δεν επιθυμεί το δικηγόρο της γειτονιάς, τότε θα αναγκαστεί να τον πληρώσει. Θα υπάρχουν πιστοποιημένοι ιδιώτες και ο συνταξιούχος θα αναθέτει το φάκελο εκκαθάρισης. Ο συνταξιούχος θα βρίσκει τον δικηγόρο ή τον λογιστή που είναι πιστοποιημένος. Ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό», επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε πρώτη φάση οι λογιστές και οι δικηγόροι θα εκδίδουν προσωρινές συντάξεις, ενώ «θολό» παραμένει το αν θα έχουν πρόσβαση -μέσω των πληροφοριακών συστημάτων- στο αρχείο των ασφαλιστικών ταμείων, που μέχρι στιγμής χειρίζονται αποκλειστικά υπάλληλοι της κοινωνικής ασφάλισης.

Τι ζητούν οι δικηγόροι

Υπερ της εμπλοκής τους στην διαδικασία εκκαθάρισης και απονομής των συντάξεων τάσσονται δικηγόροι και λογιστές.

Όπως επισημαίνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, «η εκτέλεση του έργου αυτού δίνει την δυνατότητα στους δικηγόρους να εξειδικευθούν στο άνω αντικείμενο, ενώ διευρύνει και την δικηγορική ύλη, ιδίως σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως η σημερινή.

Με τις σκέψεις αυτές, η Ολομέλεια θεωρεί θετική, κατ’ αρχάς, την σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου και προβαίνει στις εξής παρατηρήσεις:

  • Η επιμόρφωση και κατάρτιση των δικηγόρων θα γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και με δικό του προσωπικό και δαπάνες. Η Ολομέλεια θα παρέχει μόνο υποστηρικτική συνδρομή, μέσω των πληροφοριακών της συστημάτων.
  • Η επιλογή των δικηγόρων, στους οποίους θα ανατίθεται μία υπόθεση, θα πρέπει να γίνεται με κλήρωση από τον κατάλογο των όσων δικηγόρων θα έχουν υποστεί τη σχετική ειδική επιμόρφωση - ενημέρωση στα συστήματα του ΕΦΚΑ, ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική επιλογή και να αποφεύγονται συχνά παρατηρούμενες παθογένειες του συστήματος. Νέα υπόθεση θα ανατίθεται στον ίδιο δικηγόρο, μετά την εξάντληση των δικηγόρων του καταλόγου.
  • Η αποζημίωση των δικηγόρων για το έργο που θα επιτελούν θα πρέπει να είναι εύλογη και ανάλογη των δυσκολιών της υπόθεσης. Θα πρέπει να καταβάλλεται εντός ευλόγου χρόνου από την παράδοση του φακέλου και να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεπίδεκτη συμψηφισμού έναντι πάντων.
  • Η άνω αποζημίωση θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στην αποζημίωση αυτή. Άλλωστε, οι δικηγόροι δεν συνδέονται με ουδεμία έννομη σχέση με τους πολίτες και η μόνη επικοινωνία μαζί τους θα είναι αποκλειστικά και μόνο για τυχόν συμπληρωματικές διευκρινήσεις επί της υπόθεσής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider