Ασφαλιστικά
20-03-2021 | 09:30

Προκαταβολή σύνταξης: Πάνω από 31.000 οι αιτήσεις- Εκπνέει στις 31 Μαρτίου η προθεσμία

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Προκαταβολή σύνταξης: Πάνω από 31.000 οι αιτήσεις- Εκπνέει στις 31 Μαρτίου η προθεσμία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ξεπέρασαν τις 31.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ έως την Παρασκευή για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης, ενώ απομένουν ακόμη 10 ημέρες περιθώριο για τους δικαιούχους, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να λάβουν ποσό έως 384 ευρώ το μήνα (συνοδευόμενο από αναδρομικά), έως ότου τους χορηγηθεί η οριστική τους σύνταξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήαεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, οι τελικοί δικαιούχοι θα κυμανθούν μεταξύ 60.000 και 70.000, σε σύνολο 105.000 εν δυνάμει συνταξιούχων οι οποίοι παρότι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ.

Όσοι υποβάλουν την αίτηση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 θα λάβουν την προκαταβολή πριν από το Πάσχα, ενώ η πλατφόρμα ίσως παραμείνει ανοικτή κατά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, αν παρατηρηθεί «συνωστισμός» στην εκπνοή της αρχικής προθεσμίας.

Πολλές είναι πάντως οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που δεν μπήκαν στην διαδικασία της υποβολής αίτησης, είτε γιατί χρωστούν εισφορές στο πρ.Ταμείο τους άνω των 20.000 ευρώ και άρα τίθενται αυτομάτως εκτός δικαιούχων, είτε γιατί θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό θα καθυστερήσει η χορήγηση της κύριας συνταξής τους.

Σε ότι αφορά τους παράλληλα ασφαλισμένους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα λάβουν διπλή προκαταβολή σύνταξης (μία από κάθε ταμείο στο οποίο ασφαλίζονται). Οπότε θα πρέπει να επιλέξουν να αιτηθούν την προκαταβολή από το Ταμείο εκείνο που έχουν τους περισσότερους μήνες αναμονής.

Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις: 

  • όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
  • όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας, 
  • όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης. 

 

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και, συγκεκριμένα, μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Αναλυτικά, oι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης. 

Η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και με τα στοιχεία που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών. 

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:

  • Οι κωδικοί ΤaxisNet του αιτούντος
  • Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ
  • Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού

Ο αριθμός πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο τ. φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης απαιτούνται, εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο αιτών χρησιμοποιεί του κωδικούς TaxisNet για την αυθεντικοποίησή του στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, ζητείται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή του. Κατόπιν, συμπληρώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό της προκαταβολής σύνταξης και θα πιστώνεται στη συνέχεια κάθε μήνα, καθώς και τα στοιχεία της αίτησης συνταξιοδότησης για την οποία υποβάλλει την αίτηση προκαταβολής.

Σε περιπτώσεις όπου μέρος του χρόνου ασφάλισης δεν εντοπίζεται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των λοιπών φορέων, ζητείται από τους αιτούντες να συμπληρώσουν σε σχετικό πεδίο το ιστορικό ασφάλισής τους. 

Ειδικά, στις περιπτώσεις χορήγησης προκαταβολής σύνταξης, λόγω θανάτου ασφαλισμένου και στη μεταβίβαση κύριας σύνταξης, λόγω θανάτου συνταξιούχου, ο αιτών θα πρέπει να δηλώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του θανόντος.

Στην περίπτωση αίτησης προκαταβολής σύνταξης αναπηρίας, ο αιτών θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία της τελευταίας απόφασης ΚΕΠΑ, που έχει εκδοθεί. 

Η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται με το πάτημα του κουμπιού «Οριστική Υποβολή Αίτησης». H αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι κατά το χρόνο υποβολής συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στον αιτούντα την ημέρα της πληρωμής.

Η χορήγηση του ποσού δεν συνεπάγεται τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η απόφαση χορήγησής του δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται μηνιαίως και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.