Το σχέδιο για «κουρεμένα» ενοίκια τον Απρίλιο και τον Μάιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο για «κουρεμένα» ενοίκια τον Απρίλιο και τον Μάιο
Ποιες επιχειρήσεις θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ενοικίου και ποιες θα πληρώσουν το 60% - Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των μειωμένων έως 100% ενοικίων του Φεβρουαρίου.

Με την πανδημία να καλπάζει και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να μετατίθεται όπως όλα δείχνουν προς το τέλος του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διατηρήσει το μέτρο των «κουρεμένων» έως 100% ενοικίων και τον Απρίλιο, ενδεχομένως και τον Μάιο αλλά για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ τρέχει για να πληρώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα χαμένα ενοίκια Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και να ολοκληρώσει τους συμψηφισμούς φόρων για τα κουρεμένα κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 ενώ χθες άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα μειωμένα μισθώματα του Φεβρουαρίου.

Μάρτιος

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή απαλλάσσονται πλήρως από το ενοίκιο του Μαρτίου ενώ όσες λειτουργούν αλλά πλήττονται από την υγειονομική κρίση καθώς και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή και πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους ή για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%.

Απρίλιος – Μάιος

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για όσο διάστημα η πανδημία θα δείχνει τα δόντια της θα διατηρηθούν οι ρυθμίσεις για τα κουρεμένα ενοίκια με το μηνιαίο κόστος για τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι το μέτρο των μηδενικών ενοικίων θα ισχύσει για τα ενοίκια Απριλίου για τις επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο αναμένεται για τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, τις μουσικές σκηνές και άλλες επιχειρήσεις που σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ανοίξουν τελευταίες.

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μηνιαίου ενοικίου εξετάζεται εάν θα ισχύσει και το μήνα Απρίλιο για τις επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Η ίδια απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των παιδιών των εργαζομένων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος ενώ όσοι θα λάβουν «κουρεμένα» κατά 40% μισθώματα θα δουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% των χαμένων ενοίκων.

Οι τελικές αποφάσεις για το κούρεμα των ενοικίων του Απριλίου σε πρώτη φάση αναμένεται να κλειδώσουν προς το τέλος Μαρτίου.

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων Covid προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν αποζημιώθηκαν για τα ενοίκια που έχασαν του μήνες Μάρτιο - Δεκεμβρίου 2020, είτε λόγω λαθών που διέπραξαν οι ίδιοι στη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων είτε λόγω ψευδών ισχυρισμών των ενοικιαστών τους που αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων είτε λόγω προβλημάτων του ίδιου του συστήματος επεξεργασίας των δηλώσεων. Στους ιδιοκτήτες αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες διορθωτικές δηλώσεις, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα, προκειμένου να κατοχυρώσουν κι αυτοί τα δικαιώματα λήψης αποζημιώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider